Nyilvános helyen akart lefejezni egy embert az a spanyolországi iszlamista terrorsejt, amelynek tagjait a héten vették őrizetbe a hatóságok Katalóniában, közölte a madridi államügyészség pénteken az MTI szerint. Az ügyészség szerint lehallgatott telefonbeszélgetések alapján a szélsőségesek azt tervezték, hogy elrabolnak egy embert, és véletlenszerűen kiválasztott áldozatukat az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet módszeréhez hasonlóan sárga kezeslábasba öltöztetik, majd a nyílt utcán lefejezik, akciójukat pedig videóra veszik.


A csoport egy barcelonai zsidó könyvesbolt megtámadását is tervezte, valamint el akart rabolni egy katalóniai bankvezért, és a váltságdíjból akarta finanszírozni terrorcselekményeit. Emellett a csoport azon mesterkedett, hogy fiatal harcosokat toborozzon az IÁ-nak Katalóniában. A magát "Iszlám Testvériség a Dzsihád Hirdetéséért" néven nevező szélsőséges csoport tagjait - tíz férfit és egy nőt - szerdán vették őrizetbe a hatóságok egy terrorellenes akcióban.

Barcelona térségében és Tarragona tartomány több településén tartottak házkutatásokat, gránátokat, lőfegyvereket, késeket és pokolgépek előállításához szükséges anyagokat foglaltak le. A rendőrség közölte, az őrizetbe vettekkel szemben "a terrorista dzsihadizmussal, különösen az Iszlám Állammal összefüggésbe hozható különböző bűncselekmények" gyanúja merült fel.

Pénteken a bíróság elrendelte hét gyanúsított letartóztatását, a csoport egy 17 éves tagját pedig javítóintézetbe küldte. Az utóbbi hónapokban több olyan csoportot is felszámoltak Spanyolországban, amely olyan önkéntesek toborzásával foglalkozott, akik készek a szíriai vagy iraki konfliktuszónákba utazni.

Forrás: MTI