Orosz hadgyakorlatot csütörtökön tartottak a Moldvai Köztársaság szakadár régiójában, Transznisztriában, amelyet talán nem véletlenül a moldovai miniszterelnök látogatását megelőző napra időzítettek. A hadgyakorlaton részt vettek páncélos harci járművek és rakétavetők is. A brit The Telegraph szerint az orosz katonák egy, a Majdanhoz hasonló forradalmi megmozdulás elfojtását is gyakorolták- írja a nepszava


Kisinyovban a transznisztriai orosz katonai jelenlét és főképp a hadmozgások a Krím-félsziget elcsatolása óta még inkább félelmet keltenek. A nemrég kinevezett új moldovai miniszterelnök, Chiril Gaburici ma, pénteken látogat Tiraszpolba, a szakadár régió fővárosába. Gaburici megválasztása óta már másodszor találkozik Jevgenyij Sevcsuk transznisztriai vezetővel, (először március 14-én tárgyaltak) akivel a régió életének normalizálását – mint például a teherforgalom akadályoztatásának felszámolása - célzó egyezményeket írt alá. Az új moldovai kormány álláspontja szerint annak ellenére, hogy a békefolyamat és ezzel az egész konfliktus befagyott, a gyakorlati kérdéseket, a mindennapi együttműködés problémái rendezni kell, s ilyen téren volt is már előrelépés.

A moldáv-transznisztriai béketárgyalások 5+2-es formátumban zajlanak, a következő fordulóra április 21-én, Bécsben kerül sor.

Forrás: Népszava