Ismeretlenek pokolgépet hajítottak szerdán az egyiptomi katonai főiskola diákjainak egy csoportja közé az észak-egyiptomi Kafr-es-Sejk városában; a diákok közül legalább ketten életüket vesztették, és hatan megsebesültek.


A növendékek a Kairótól körülbelül 130 kilométerrel északra fekvő város stadionjának területén várakoztak a főiskola buszára, amikor a váratlan támadás történt - mondta telefonon Oszáma Hamdi Abdel-Váhed, a várossal azonos nevű tartomány kormányzója a CBC Extra műholdas tévének. A kormányzó ellátogatott a merénylet helyszínére, de nem tudott pontos adatokkal szolgálni a sebesültek számát illetően.

Egyes hírforrások hat, mások tíz sebesültről szóltak.

Az an-Níl egyiptomi hírtévé helyszíni tudósítója szerint az elkövetők egy motorkerékpárról hajították a pokolgépet a diákok közé. Azt is elmondta, hogy a helyszínen pánikhangulat alakult ki, miközben sok helyi lakos vonult az utcára a majd mindennapossá vált robbantások ellen tiltakozva. A tudósításból az is kiderült, hogy a biztonsági erők több motorkerékpárost is őrizetbe vettek, akiknek a kihallgatása jelenleg is tart. Szakértők eközben a stadion környékén felszerelt térfigyelő kamerák felvételeinek kiértékelésén dolgoznak.

Az Egyiptomban rendszeressé vált robbantásokhoz általában házi készítésű pokolgépeket használnak, amelyekkel leggyakrabban a biztonsági erők tagjait veszik célba, de nem ritkák a civil áldozatok sem. Vasárnap két robbantásos merényletben legalább tizenhárom ember vesztette életét és több mint negyven megsebesült a Sínai-félsziget északkeleti részén, a Gázai övezettel szomszédos régióban. A környéken folyó terrorellenes hadjáratban részt vevő katonák elleni akció elkövetőjeként az Iszlám Államhoz kötődő helyi dzsihadista szervezet jelentkezett.

Kedd hajnalban az el-gízai, úgynevezett médiavárost ellátó magasfeszültségű kábeleket tartó villanypóznákat robbantották fel, ami miatt egy-két órára több tévé adása megszűnt.

Forrás: MTI