Hárommillió kérdés érkezett a televíziós élő adásba Vlagyimir Putyinhoz. Az orosz elnök pedig órákig válaszolgatott a kíváncsiaknak. Az állampolgárok azonban egy dolgot nem firtattak: az államfő fizetését, anyagi helyzetét. Erről ugyanis röviddel a tévéműsor előtt már tájékozódhattak. Sőt, tudomást szerezhettek a többi magas rangú állami vezető jövedelméről is, írja a magyarszo.com.


Az persze más kérdés, hogy a politikusok vagyonnyilatkozatát elhiszi-e a nép. Sokan talán nem vonják kétségbe a hivatalos közlést, de nem biztos, hogy mindenki elfogadja a „hivatalos változatot".

Az orosz elnöknek 2010 óta törvényi kötelessége bevallani éves jövedelmét. Az egyoldalasra sikeredett legutóbbi kimutatásban (amely 2014-re vonatkozik) nem szerepel újdonság. Azóta, hogy 2012-ben ismét elnökké választották ugyanazok az ingatlanok és autók állnak rendelkezésére. Eszerint van egy 77 négyzetméteres lakása Szentpéterváron és három autója: két régi gyártmányú Volga és egy Niva. Arról nem esik szó a vagyonnyilatkozatban, hogy a járművek hogy férnek el egyetlen 18 négyzetméteres garázsában, ahol ráadásul még egy utánfutónak is helyet kell szorítania.

Putyin nem használja a szentpétervári „otthonát", mivel főként Moszkvában tartózkodik. A főváros ezért korlátlan időre használatba adott neki egy 153,7 négyzetméteres lakást. Nem tudni, hogy díjmentesen használja-e az ingatlant, esetleg lakbért fizet érte.

Az viszont ismert, hogy Putyin tavalyi fizetése összesen 7,654 millió rubel (140 ezer euró) volt, vagyis kétszer annyi, mint az előző évben. A látványos növekedés egy 2014-es határozattal jóváhagyott fizetésemelés eredménye. Erre azért volt szükség, mert az államfő és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök sokkal kevesebbet keresett a kormány tagjainál. Medvegyev javadalma 2013-ban csupán 4,3 millió rubel (80 ezer euró) volt, miközben egyik miniszterének, Mihail Abizovnak csaknem 67-szer nagyobb összeg ütötte a markát.

A tavalyi rendelettel előírt bérfelzárkóztatás azonban már a múlté. Az ország rossz gazdasági-pénzügyi helyzete és a szintén a nyugati szankciók által előidézett rubelgyengülés miatt az idén márciustól tíz százalékkal csökkentették az állami tisztségviselők fizetését. Az érintetteknek azonban nem kell kétségbe esniük, a szigorítás csak december 31-éig érvényes.

Előfordulhat persze, hogy az orosz politikai elit nemcsak az állami fizetésből él, hanem egyéb módon is bevételekhez jut, s így könnyebben átvészeli a nehéz időket. A vagyonnyilatkozatokból a titkos bevételek nem szoktak kiderülni. Ezért sokan fogalmazták már meg a gyanújukat, hogy Putyin vagyona akár nagyságrendekkel magasabb lehet, és dollármilliárdokban mérhető.

Forrás: Magyar Szó