David Miscavige több mint egy éven át pénzt és energiát nem sajnálva nyomoztatott saját apja után. A megbízott magánnyomozók vallomása szerint bár megöletni nem akarta, meghalni hagyta volna - írja a nol.


Ronald Miscavigenek feltörték a levelezését, autóval követték és lehallgatták a telefonbeszélgetéseit még 18 hónappal az után is, hogy kilépett a Szcientológia Egyházból – derült ki a Los Angeles Times birtokába jutó rendőrségi dokumentumokból. A szisztematikus üldözés megbízója maga az egyház nemzetközi feje, a megfigyelt férfi fia, David Miscavige volt.

Az egyház heti 10 ezer dollárt fizetett ki két magánnyomozónak azért, hogy rendszeres megfigyelés alatt tartsák a kivált tagot. A 79 éves férfi évekig volt a szekta tagja, és az üggyel kapcsolatos dokumentumok tanúsága szerint a fia valószínűleg attól tartott, hogy a felső vezetéssel kapcsolatos bizalmas információkat szolgáltathat ki a nyilvánosságnak.

Az egyik magánnyomozót, Dwayne S. Powellt 2013 júliusában tartóztatták le Milwaukee közelében. A férfi bérelt autójának csomagtartójából két karabély, négy kézifegyver, kétezer töltény és egy házi készítésű hangtompító került elő – utóbbi lett a  veszte. Powell zsebében továbbá volt egy összecsukható kést, egy zseblámpát, egy Floridában kiállított jogosítványt és magánnyomozói igazolványt találták. Egyébként kereste is a rendőrség, miután bejelentés érkezett arról, hogy egy gyanús személy járja a környéket ingatlanvásárlási céllal. Lefoglaltak nála két laptopot, egy távcsövet, egy GPS nyomkövető rendszert és egy kábító fegyvert is.

A férfi a rendőrségen először nem volt hajlandó elárulni a megbízója nevét, később azonban beismerte, hogy az egyház bérelte fel Ronald Miscavige megfigyelésére.

Egy alkalommal, amikor az idősebb Miscavige bevásárolni ment, Powell és az ügyben társként közreműküdő fia, a 21 éves Daniel látta, amint az idős férfi a mellkasához kap és összeroskad, miközben bepakol a kocsijába. A nyomozók azonnal hívták a megbízót és jelezték, hogy a megfigyelt személy rosszul lett, valószínűleg szívrohamot kapott, talán meg is fog halni. A vonal másik végén erre azt az utasítást kapták, hogy várjanak, ne tegyenek semmit a következő utasításig. Két percen belül állítólag maga David Miscavige hívta vissza őket és azt közölte: „Ha eljött Ron ideje, hogy meghaljon, hát haljon meg, és ebbe ne avatkozzanak bele semmilyen módon".

Az ifjabb Miscavige tagadja, hogy neki vagy az egyháznak bármi köze lenne Powellhez. A szektavezér ügyvédje, Michael Lee Hertzberg ezt levélben közölte a The Timessal, amikor azt írta: „Tájékoztatjuk, hogy Mr. Miscavige nem ismeri Mr. Powellt, sosem találkozott vele, sosem beszélt vele és sosem bérelte fel és soha semmilyen megbízást nem adott neki."

Powell fia a rendőrségi kihallgatásán megerősítette apja beszámolóját, még a parkolói incidensre is kitért. Erről egyébként az HBO legfrissebb szcientológiát leleplező dokumentumfilmjében is beszél. A nagy port kavaró produkcióban olyan személyek mesélnek az egyház által gyakorolt lelki és fizikai terrorról, akik közvetlenül vagy közvetetten megtapasztalták azt.

Powell ellen tavaly emeltek vádat illegális hangtompító birtoklásáért, ami szövetségi bűncselekménynek számít. A vádiratot elutasították, miután az ügyészek még a tárgyalást megelőzően megállapodtak abban, hogy Powell elterelésen vehet részt. Fiát sosem tartóztatták le vagy függesztették fel.

Forrás: nol.hu