1996. április 28-án kezdődött az Ausztráliához tartozó Tasmánián a világ egyik legsúlyosabb olyan mészárlása, amit egy ember követett el. A 28 éves, később csak angyalarcú gyilkosként emlegetett Martin Bryant a népszerű turistaközpontban, Port Arthurban egy félautomata géppuskával kezdett áldozatokra vadászni egy kávézóban és egy közeli parkban.


Jó idő volt, hétvége volt, koradélután volt, úgyhogy jó sokan látogatták akkor is Port Arthurt, amikor Bryant lövöldözni kezdett. Először tíz embert megölt, 12-t pedig megsebesített a Broad Arrow Cafeban.

Eközben Justin Noble, szabadságon lévő ausztrál rendőr a terhes feleségével piknikezett a közeli parkban, sok másik emberhez hasonlóan, és azt várta, hogy néhány perccel később elmenjenek egy tárlatvezetésre a városban. Port Arthur ugyanis a világörökség részét képező terület, egyike azoknak a helyeknek, ahol a brit birodalom a XVIII., XIX. században börtönöket épített.

Noble felfigyelt a lövésekre. Először azt hitte, csak valami történelmi játék zajlik a közelben, de aztán gyanús lett neki a lövések ritmusa és sűrűsége - írja a Daily Telegraph. Amikor meglátta az első, a kávézóból menekülő embereket, már tudta, hogy nagy a baj.

Hiába volt szabadságon, hiába volt vele a terhes felesége, felerősödött a rendőri éne, ezért elindult a kávézó felé, hogy megtudja, mi a helyzet. Akkor látta meg Bryantet, és azt, ahogy a vállához emeli a puskatust, céloz, és lövi, akit csak ér. Miután gyakorlatilag kivégezte a kávézó vendégeit, Bryant kiment a szabadba.

Ekkor Noble visszaszaladt a feleségéhez, és fontos döntést hozott meg. Nem volt nála fegyver, csak a rendőrjelvénye, esélye sem volt arra, hogy lefegyverezze, és megállítsa a támadót, ezért úgy döntött, megpróbál minél több embert minél messzebb terelni a helyszíntől, hogy megmentse az életüket.

Közben megállította az elhaladó autókat, és arra kérte az autósokat, hogy hajtsanak el egy telefonfülkéhez, és sürgősen értesítsék a rendőrséget. Egy teljesen váratlan esemény hátráltatta a gyors rendőri beavatkozást: a rendőrség kapott egy hívást, ahova kivonultak, de kiderült, hogy csak telefonbetyárok hívták a rendőröket. Ezért viszont a környéken szolgáló járőröknek több idő volt odaérni a lövöldözés helyszínére. Az egyébként nyugodt félszigeten mindössze két járőr teljesített szolgálatot.

A két járőr nagyjából másfél órával a mészárlás kezdete után a helyszínre ért, de ők is tehetetlenek voltak, nem voltak elég hatékony fegyvereik ahhoz, hogy felvegyék a harcot Bryant géppuskájával. Végül este kilenckor értek csak a helyszínre a kommandósok, ők már megfelelő létszámban és tűzerővel ahhoz, hogy elfogják Bryantet, de nekik is egy 18 órás túszdráma végén sikerült csak letartóztatniuk a férfit.

Noble jelenléte a beszámolók alapján megnyugtatta az embereket, mindenki szót fogadott neki, így sokan megmenekültek.

Bryant a mészárlás végére viszont így is megölt 35 embert, 23-at pedig megsebesített. A legsúlyosabb, egy ember által elkövetett mészárlás Anders Breivikhez kötődik, aki 2011-ben 69 embert ölt meg Norvégiában. A második legsúlyosabb hasonló eset pedig 1982-ben történt, amikor Woo Bum-kon 56 embert ölt meg Dél-Koreában.

Az angyalarcú gyilkos egészen szürreális büntetést kapott, összesen 35 életfogytiglant szabtak ki rá, ami 1035 év börtönt jelent, az enyhítés lehetősége nélkül.

Justin Noble néhány évig még a rendőrség kötelékében maradt, de nagyon megviselték őt is és a házasságát is a történtek. A tetteiért sosem kapott kitüntetést a rendőrségtől, pusztán egy köszönőlevelet írtak neki, amiben elismerték a cselekedeit. Különösen az zavarja, hogy a helyszínre kiérkező két járőr viszont kapott kitüntetést a hősies tetteiért.

“A mai napig eszembe jut, hogy mit tettem vagy tehettem volna aznap, hogy esetleg befolyásoljam a dolgok kimenetelét, de aznap a rendőrségi kiképzésem szerint cselekedtem. Bryant olyan tűzerővel rendelkezett, hogy tudtam, esélyem sem lenne a közelébe férkőzni, és megakadályozni azt, hogy még több embert lelőjön. A legtöbb, amit tehettem az volt, hogy megpróbálok minél több embert biztonságba menekíteni” – mondta a lapnak a megkeseredett volt rendőr.

Forrás: Velvet.hu