Tíz év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek el pénteken egy román bírót, akit vétkesnek találtak abban, hogy a vádlottaktól pénzt követelt a nekik kedvező ítéletek fejében.


Stan Mustață a bukaresti ítélőtábla bírája volt, amíg vizsgálatot nem indítottak ellene megvesztegetés elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt.

Fölötte éppen volt kollégái ítélkeztek, hiszen a pénteki első fokú ítéletet a román fővárosi ítélőtábla mondta ki. A döntés nem jogerős, a vádlott fellebbezést nyújthat be a legfelső bíróságon. 

A Mediafax szerint Mustață a per során egyebek mellett azzal védekezett, hogy rendszeres borfogyasztó, és ha nem ivott volna alkoholt, akkor érzékelte volna a vészhelyzetet, és nem jutott volna a vádlottak padjára. 

A volt bírót egy nagy közérdeklődésre számot tartó korrupciós üggyel kapcsolatban helyezték előzetes letartóztatásba tavaly márciusban; neki kellett volna ítéletet hoznia a Dan Voiculescu volt szenátor és médiamágnás ügyében, de még mielőtt megtette volna, őrizetbe vették. Később Voiculescut tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. 

Az ügyészség által felhasznált lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Mustață a bíróság mellékhelyiségében, közvetítőkön keresztül bonyolította „üzleteit”: egy-egy kedvező ítélete több tízezer euróba került.

A volt bíró mellett egy jegyzőt is börtönbüntetésre ítéltek; a vád szerint a korrupció miatt elítélt volt bíró cinkosa volt. A jegyző négy évet és négy hónapot kapott.