Vádat emeltek kedden egy szingapúri tinédzser ellen, mert egy YouTube-videóban szidalmazta a nemrég elhunyt Li Kuan Ju volt miniszterelnököt - írta a South China Morning Post hongkongi hírlap internetes felületén.


A 16 éves Amosz Ji nyolcperces YouTube videójában üdvözölte a néhai miniszterelök halálát, hangsúlyozva, hogy Li "szörnyű ember volt... mindenki fél, hogy ha valami hasonlót mond, bajba kerülhet". A felvételt több százezren látták, mielőtt levették volna a videómegosztóról.

A fiatalt zaklatással, trágár tartalom terjesztésével és vallási érzelmek megsértésével vádolják. Utóbbi azért került a vádpontok közé, mert Ji a városállam "alapító atyjaként" tisztelt volt miniszterelnököt Jézus Krisztushoz hasonlította, amikor videójában kikelt a keresztény vallás ellen.

A rendőrség keményen fellép azok ellen, akik szándékosan fenyegetik Szingapúr "vallási harmóniáját" - mondta Tan Csje, a szingapúri rendőrség nyomozási osztályának vezetője.

A fiatal három év szabadságvesztésre ítélhetik, és pénzbüntetést is kiróhatnak rá.

A Szingapúrt 1959 és 1990 között kormányzó Li Kuan Ju érdemei között szokták emlegetni, hogy globális kereskedelmi és pénzügyi központtá tette az egykori álmos kikötővárost. Több mint 1,4 millió ember rótta le kegyeletét vasárnapig, a temetés napjáig a volt miniszterelnök koporsója előtt.

Forrás: MTI