Romániában 32 ezer közigazgatásban dolgozó köztisztviselő béremelést követelve tart általános sztrájkot csütörtökön, egyes polgármesteri hivatalokban szinte teljesen leállt a munka - jelentették be román szakszervezeti vezetők.


Valer Suciu, a közigazgatási szakszervezetek országos szövetségének elnöke a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a 36 megyét, vagyis Románia szinte teljes egészét érintő tiltakozás során a köztisztviselők 10 százalékos béremelést és ebédjegyeket követelnek.

A dolgozók amiatt elégedetlenek, hogy a Victor Ponta vezette kormány ígéretet tett követeléseik megvizsgálására és a vita rendezésére, de eddig semmit sem tett, holott eltelt már három év Ponta kormányzásának kezdete óta - mondta Suciu. Hangsúlyozta, hogy most csak a minimális követeléseiket fogalmazták meg, azaz a 10 százalékos béremelést és az ebédjegyeket.

A szakszervezet adatai szerint 2800 községi, 30 városi és 20 megyei önkormányzatban szüntették be a munkát. A szakszervezet kilátásba helyezte, hogy május 27-én nagyszabású tüntetést szervez Bukarestben a kormány épülete előtt, és közben aláírásokat gyűjt a tagoktól a meghatározatlan időre szóló általános sztrájk kirobbantása érdekében.

Kolozsváron, Erdély legnagyobb városában a polgármesteri hivatal zárva volt, a köztisztviselők újságot olvastak és beszélgettek irodáikban, egyedül az anyakönyvi hivatalnál és a bírságok befizetésére hivatott ablaknál biztosítottak minimális szolgálatot.

A közigazgatási köztisztviselők februárban tartottak már egy félórás figyelmeztető sztrájkot. Arra panaszkodnak, hogy a közalkalmazottak közül nekik a legalacsonyabb a bérük.

Victor Ponta a párbeszéd folytatását szorgalmazta. Szerinte a sztrájk nem vezet megoldáshoz, mert ezzel csak az állampolgárokat büntetik, és ettől nem lesz több pénz.

Forrás: MTI