Kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok rálőttek az Európa Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőire a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupoltól 20 kilométerre keletre lévő Sirokine településen - közölte szerdán a nemzetközi szervezet ukrajnai missziójának sajtószolgálata.


A közlemény szerint az incidens kedden történt. Az EBESZ-megfigyelők Sirokine északi részén haladtak keresztül a donyecki szeparatisták önkényesen kikiáltott "népköztársaságának" területe felé, amikor az úton - amelyet szakadár fegyveresek vontak ellenőrzésük alá - megállították a forgalmat. A megfigyelők kiszálltak járművükből, és gyalog elindultak a szakadárok útellenőrző pontja felé. Ekkor a szakadárok figyelmeztető lövéseket adtak le géppuskával és automatafegyverrel az egyik EBESZ-képviselő mellé jobbra és balra. A megfigyelők azonban nem álltak meg, hanem odamentek a poszthoz. Egy ideig tárgyaltak a szakadárokkal, akik végül átengedték őket, így a misszió folytathatta útját a szakadárok megszállása alatt álló Novoazovszk városába, onnan pedig az ukrán-orosz államhatár felé. 

Hasonló incidensek történtek tavaly novemberben Donyeck környékén EBESZ-megfigyelőkkel. Egyszer rakétagránáttal és légvédelmi fegyverekkel vették a az ukrán katonák kíséretében közlekedő megfigyelők járművét tűz alá két ukrán ellenőrzőpont között, egy másik esetben pedig egy ismeretlen egyenruhás fegyveres két lövést adott le EBESZ-megfigyelők gépkocsija felé. A misszió tagjai közül egyik esetben sem sérült meg senki.  

Sirokine településen a tűszünet ellenére folyamatosak a szakadár támadások az ukrán állások ellen. A település java része jelenleg még ukrán ellenőrzés alatt áll, de Kijev szerint a szakadárok már több kísérletet is tettek elfoglalására. Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet katonai szóvivője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ukrán katonák egyelőre sikeresen verik vissza a szakadár támadásokat, és tartják állásaikat.  

Az EBESZ ukrajnai missziója korábban már panaszba tette, hogy tagjait nem engedik be a donyecki szakadárok az általuk ellenőrzött területre. Ertugrul Apakan, misszió vezetője február 20-án Bécsben, a szervezet éves közgyűlésén fejezte ki "mélységes aggodalmát és csalódottságát" amiatt, hogy  nem engedték be munkatársait a kelet-ukrajnai, önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" területére.

Forrás: MTI