A papok által kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaéléseket elhallgató püspökök felelősségre vonásáról is tanácskozott a Vatikánban az egyház és a kúria reformjaival megbízott C9-es bíborosi tanács - közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdán.


A 2013 októberétől a Vatikánban háromhavonta összeülő, kilenctagú bíborosi tanács (C9) mostani ülésén az egyház és a püspökök felelősségéről is szó volt a papok kiskorúakon elkövetett szexuális visszaéléseinek megelőzése és kivizsgálása érdekében.
Ferenc pápa tavaly külön vatikáni bizottságot hozott létre a kiskorúak védelmében. A bizottság eddigi munkája alapján a C9-ek azt vizsgálták meg, milyen hatáskör illeti meg az egyházat és a püspököket szexuális visszaélés vádja esetén, valamint, hogy milyen eljárás alkalmazható a püspökökkel szemben hivatali hatalommal való visszaélés vagy mulasztás esetén. 

Federico Lombardi hangsúlyozta, ez az első alkalom, hogy a Vatikán ennyire részletesen foglalkozik a kérdéssel. A  szentszéki szóvivő úgy fogalmazott, hogy az egyház a határozott fellépést szorgalmazza azokkal a püspökökkel szemben, akik elhallgatták vagy nem jelentették a kiskorúakon elkövetett erőszakot. 

A C9-bizottság a vatikáni médiareformról is tanácskozott a L'Osservatore Romano szentszéki napilap, a Vatikáni Televíziós központ (CTV), a Vatikáni Rádió és a szentszéki sajtóközpont funkcióinak felülvizsgálásával. 

A C9-ek, amelyek ülésén Ferenc pápa is részt vesz, legközelebb június 8-10-én tanácskoznak, majd szeptemberben és decemberben jönnek ismét össze. A szóvivő elmondta, hogy a vatikáni reformokról zajló egyeztetés első eredményei 2016-ban várhatók. 

Forrás: MTI