Százezertől negyedmillió dollárig terjedő összegű fejpénzt tűzött ki az al-Sabaab iszlamista terrorszervezet tizenegy vezetőjére a szomáliai kormány csütörtökön.


A legnagyobb, 250 ezer dolláros jutalom a szervezet „emírjének”, azaz első számú vezetőjének, Ahmed Umarnak a kézre kerítéséért jár. Az Abu Ubaida néven is ismert terrorista szeptemberben vette át a szervezet vezetését, miután elődjével, Ahmed Abdi Godanéval végzett egy amerikai légicsapás.

Az „emír” helyettesére, Mahad Karatéra 150 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki, míg további kilenc terrorista – köztük a szervezet szóvivője – kézre kerítéséért 100 ezer dollárt ígért a szomáliai kormány.

Ugyanakkor a csütörtökön közzétett listán nem szerepel a szélsőséges mozgalom több kulcsfigurájának a neve. Így például nem ajánlottak jutalmat Fuad Mohamed Khalaf (más néven Fuad Shongole) kézre kerítéséért sem, akinek az elfogásáért az Egyesült Államok korábban 5 millió dolláros díjat ajánlott fel.

Az al-Sabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában, de ez a szervezet állt a nairobi Westgate üzletközpont ellen 2013-ban elkövetett, 67 ember életét követelő terrortámadás, valamint az idén április elején egy kenyai egyetemi épületben végrehajtott, közel 150 áldozatot követelő vérengzés mögött is.

Forrás: MTI