Szöul központjában tüntetők és rendőrök csaptak össze szombat éjjel, a Szevol komphajó elsüllyedésének évfordulóján. A katasztrófában 304 ember, többségében kiránduló diák vesztette életét.


A dél-koreai fővárosban egy tízezres menet az elnöki palotához indult, de a rendőrség az útját állta. Vízágyúkkal és a szemet csípő borsporral próbálta meg feltartóztatni a tömeget, de az visszavetette a rendőröket. Egy ponton a legdühösebb tüntetők fel akartak borítani egy autóbuszt, amelyet a rendőrök rögtönzött barikádként használtak. A menetet később lefújták, és a tömeg szétszéledt.

Vasárnapra virradóra a dél-koreai rendőrség több mint száz tüntetőt állított elő – közölte a Kyodo hírügynökség a demonstráció szervezőire hivatkozva. A dél-koreai elnök külföldön, Kolumbiában van.

A tüntetők dühét az váltotta ki, hogy a nap folyamán korábban a rendőrség erőszakkal eltávolította az áldozatok tucatnyi családtagját, aki megpróbált figyelemfelkeltő ülősztrájkot tartani a tragédia helyszínéhez közeli népszerű turistalátványosságnál. Az is ellenérzést váltott ki, hogy az elnök az évfordulón nem maradt otthon a gyászolókkal.

A Szevol komp Incshon városából tartott Csedzsu kirándulószigetre 2014. április 16-án, de felborult és elsüllyedt. A hajón 476-an tartózkodtak, zömében középiskolások. A balesetben 304 ember halt meg, közöttük 250-en ugyanannak a középiskolának a diákjai voltak. Ez volt Dél-Korea történetének egyik legsúlyosabb tengeri balesete. A szerencsétlenség fő felelőse a tulajdonos volt, mert átalakíttatta és túlterheltette a járművet, de a bíróság szerint a kapitány sem állt a helyzet magaslatán.
Forrás: MTI