Megerősítik az Egyesült Államok és Japán közötti védelmi együttműködést, valamint nagyobb globális katonai szerepvállalást engednek a távol-keleti államnak a kétoldalú együttműködés felülvizsgált alapelvei, amelyeket hétfőn hagytak jóvá New Yorkban a két ország külügy- és védelmi miniszterei.


Az amerikai-japán védelmi együttműködés szabályait 1997 óta először vizsgálták felül, az új irányelveket a japán parlamentnek is meg kell erősítenie.

John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a változtatás a Washington és a Tokió között a második világháború óta kialakult együttműködés "történelmi átalakulásának" jele, amely az ázsiai-csendes-óceáni térségben és világszerte egyaránt elismeri a "kialakuló kockázatokat és veszélyeket". Hangsúlyozta, hogy az amerikai-japán szövetség "a világ egyik legerősebbikévé érett", és a felülvizsgált alapelvek a két ország számára lehetővé teszik a növekvő fenyegetések kezelését a régióban és máshol a világon.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter szerint a világ megváltozott az elmúlt 18 év alatt és a két országnak új fenyegetésekkel kell szembenéznie. Kisida Fumio japán külügyminiszter ezzel egyetértve, anélkül, hogy konkrétan megemlítette volna Észak-Koreát vagy Kínát, arról beszélt, hogy a Japán körül kialakult biztonsági helyzet egyre keményebbé és bonyolultabbá válik.

A felülvizsgált irányelvek nagyobb szerepet engednek Japánnak a rakétavédelem, az aknakeresés, és a hajók átvizsgálása terén. Mindezt olyan időszakban, amikor Kína növekvő öntudatossággal lép fel a Kelet- és a Dél-kínai-tenger Peking által a magáénak tulajdonított, vitatott hovatartozású területein.

Az új megállapodás lehetővé teszi Japán számára, hogy a régión kívülre - egyebek között a Közel-Keletre - vezényelje fegyveres erőit, és ott logisztikai támogatást nyújtson az amerikai haderő globális műveleteihez. A távol-keleti szigetország katonai szerepe jelenleg az önvédelemre korlátozódik és a háborút elvető japán alkotmány ma is elveti a megelőző csapásokat, aminek következtében minden offenzív fellépés az Egyesült Államokra hárul. Japánban jelenleg csaknem 50 ezer amerikai katona állomásozik.

Amerikai tisztségviselők szerint a revízió legjelentősebb eredménye, hogy eltörli a japán önvédelmi erők tevékenységének földrajzi határait. A részletek kidolgozása még várat magára, de az Egyesült Államok szerint Japán várhatóan nagyobb szerepet fog játszani a békefenntartásban, a humanitárius és természeti katasztrófák következményeinek elhárításában és a ballisztikus rakétavédelemben.

A változtatások meg fogják engedni Japánnak az Egyesült Államok felé tartó ballisztikus rakéták lelövését abban az esetben is, ha magát a szigetországot nem fenyegeti veszély. Japán megvédheti a közelében tartózkodó, a ballisztikus rakétavédelemben szerepet vállaló amerikai hajókat, és a japán önvédelmi erők reagálhatnak a harmadik országokat érő támadásokra, ha azok "szoros kapcsolatban" állnak vele, és ha ezek a támadások "közvetlenül hatással vannak Japán biztonságára". 

Az amerikai-japán védelmi együttműködés felülvizsgálata egyúttal az amerikai álláspont újabb megerősítését jelenti a Kelet-kínai-tengeren található, lakatlan, de japán közigazgatás alatt álló, ezért egyúttal a kétoldalú védelmi megállapodás hatáskörébe eső Szenkaku-szigetek ügyében. A két ország külügy- és védelmi miniszterei leszögezték, hogy elleneznek minden olyan "egyoldalú lépést, amelynek célja a japán közigazgatás aláásása ezeken a szigeteken. Kína is igényt tart az általa Taiojü-szigeteknek nevezett csoportra; a területi vita súlyosan megterheli a japán-kínai kapcsolatokat.

A revízió megerősíti a két ország elkötelezettségét a Japánban állomásozó amerikai csapatok átcsoportosítása iránt, beleértve a vitatott Futenma tengerészgyalogos légitámaszpont áthelyezését és a tengerészgyalogosok átirányítását Okinaváról Guamra.

A védelmi együttműködés aktualizálása szorosabbá teszi a hírszerzési információcserét is, a felügyeleti és felderítési műveletekben, valamint a fegyverfejlesztésben és -gyártásban, illetve egyéb védelmi iparban való együttműködést. Az Egyesült Államok és Japán ezen felül jobban összehangolja majd tevékenységét a kiberbiztonság és az űrtevékenység területén, beleértve a műholdas korai előrejelzést is.

A felülvizsgált védelmi stratégia békebeli és háború idején megvalósítandó koordinálása érdekében a két ország Szövetségi Koordinációs Mechanizmus néven állandó testületet hoz létre.

Amerikai kormányzati tisztségviselők szerint Kínát a hét folyamán tájékoztatják majd a részletekről.

Az új kétoldalú védelmi megállapodást Abe Sindzó japán miniszterelnök keddi washingtoni állami látogatását megelőzően hozták tető alá. Hétfő délután Barack Obama amerikai elnök - előre be nem jelentett program keretében - elkalauzolta Abe Sindzót az amerikai fővárosban a Lincoln-emlékműhöz. A japán kormányfő Arlingtonban megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.

Obama hivatalosan kedden fogadja majd Abe Sindzót, aki beszédet mond majd a kongresszus két háza előtt is. A Fehér Házban megtartandó csúcstalálkozón a védelmi együttműködés mellett nagy hangsúlyt kap majd a 12 állam által aláírandó Csendes-óceáni Partnerség kérdése is.
Forrás: MTI