Az Európa-nap megünneplésének hiánya miatt tett szemrehányást a magyar kormány címére kedden Brüsszelben tartott közös sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és európai parlamenti (EP-) képviselője, valamint Tüttő Kata, a párt országos elnökségének és az EU Régiók Bizottságának tagja.


"Miközben a következő napokban Európa minden országában az Európai Unió létrejöttét ünneplik, addig Magyarországon két jobboldali politikai erő egymást radikalizálva, egymás foglyaként azon versenyzik, hogy ki tud nagyobbat rúgni az európai értékekbe" - fogalmazott Ujhelyi.

A május 9-i Európa-nap eseményei kapcsán megjegyezte, hogy az Orbán-kormány ezúttal is elfeledkezett az európai demokrácia megünnepléséről. Közölte, hogy EP-képviselőként a szombati Európa-napon nyilvános fogadóórát tart az Európai Parlament által szervezett programok részeként.

"Magyarország helye Európában van, Magyarország nem lehet Európa ellenzékében" - hangsúlyozta a magyar szocialista politikus, hozzátéve: a Jobbik nyíltan uniós zászlót éget, a Fidesz szabadságharcot vív az európai közösség ellen, nemzeti konzultációkkal pedig azok értékei ellen lázít.

Tüttő Kata arról beszélt, hogy "mi, európai szocialisták sem szeretjük az uniót olyannak, amilyen most, mert a dolgozói szegénység nemcsak magyar, hanem európai jelenség. Ezért akarunk olyan európai minimálbért és adórendszert, amely biztosítja a tisztes munkából való tisztes megélhetést". Elmondta, hogy a Régiók Bizottságában jelenleg is zajlik az úgynevezett európai energiacsomag vitája, amelynek eredményeként szerinte csökkenteni kell a pazarló energiafogyasztást, a kőolaj- és földgázfüggőséget.

Forrás: MTI