Az év vége előtt működőképes lesz a NATO rakétapajzsának romániai bázisa - jelentette ki kedden Mircea Dusa román védelmi miniszter.


A román tárcavezető ezt azután közölte, hogy találkozott a romániai látogatáson tartózkodó Mark Fergusonnal, a NATO nápolyi parancsnokságának vezetőjével. A romániai bázis a nápolyi parancsnokság irányítása alatt fog működni.

Dusa újfent megerősítette, hogy a dél-romániai Olt megyei Deveseluban lévő bázis védelmi célokat szolgál, nem jelent fenyegetést más országokra nézve.

Elmondta: a megbeszélésen szó volt a NATO és az Európai Unió keleti határának biztonságáról. Kölcsönösen megerősítették az észak-atlanti szövetség szolidaritását a keleti határ biztonságának szavatolásában.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy Románia a "stabilitás oázisa". Egyúttal köszönetét fejezte ki, amiért a nápolyi parancsnokság támogatta, hogy Romániában megalakuljon egy multinacionális hadosztály-parancsnokság.

Ferguson bejelentette, hogy a jövő hónapban a dél-erdélyi cincui katonai bázisra áthelyeznek ezer katonát az általa vezetett parancsnokságról, akik először fognak Romániában gyakorlatozni. Kiemelte: a következő időszakban több NATO-hadgyakorlat is lesz Romániában, ami azt mutatja, hogy az észak-atlanti szövetség alkalmazkodik az új biztonsági kihívásokhoz.

Forrás: MTI