A felelősség megosztását szorgalmazta az Európai Unió tagállamai között a migránsok befogadásában Francois Hollande francia elnök vasárnap Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatójukon az Expo2015 milánói világkiállításon.


Hollande felszólította az EU minden tagállamát, hogy kötelezze el magát a migráció gondjának megoldásában. „Minden tagállam mondja meg, mennyit tud tenni gazdasági, földrajzi, politikai adottságai szerint” – fogalmazott a francia elnök, és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy egyetlen európai tagállam sem viselheti egyedül a migráció terhét. Matteo Renzi szerint Európában a szolidaritásnak, nem a „hisztériának és az egoizmusnak” kell felülkerekednie. Renzi és Hollande azután tartott sajtótájékoztatót, hogy felkeresték az olasz és a francia pavilont. Francoise Hollande azt mondta, hogy „Európa életstílust, világszemléletet jelent, ugyanakkor szabályokat is, amelyeket a kontinens országai külső fenyegetéssel szemben sem fognak megsérteni. (…) Védenünk kell magunkat azzal a kötelességtudattal egyetemben, hogy a hazájukban szenvedő népeket is segítenünk kell”.

Segíteni kell Olaszországot

Francois Hollande szerint az olasz–francia határnál levő Ventimigliában történt határlezárás esetében is a francia fél csak a II. dublini egyezmény szabályaihoz tartotta magát. A francia elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy az olasz partokra érkező migránsok azonosítása és esetleges kiutasítása nem hárulhat egyedül Itáliára, mivel ez az EU feladata. „Segíteni kell Olaszországot, hogy ezzel Európát segítsük” – fogalmazott a francia politikus hangsúlyozva, hogy Franciaország kész eszközöket adni az európai határokhoz érkezők azonosítására. Hollande hozzátette, hogy Líbiában is cselekedni kell, hogy az észak-afrikai államnak minél előbb kormánya legyen.

Matteo Renzi szerint a francia határlezárás nem okozott feszültséget Róma és Párizs között, és az olasz és a francia kormányt közös szándék vezéreli a migrációs problémák megoldásában. Renzi kijelentette, hogy Ventimiglia nem egyedüli Európában, a migráció  Európa határainak számos részén hasonló problémákat teremt. Az olasz kormányfő hangsúlyozta, hogy az EU-nak közös állásfoglalásra kell jutnia a migráció kezelésében. „A szabályokat tiszteletben kell tartani, de józan észre is szükség van (…), megoldás csak akkor születhet, ha Európának szolidáris a szíve, ha nem így lesz, Olaszország egyedül cselekszik majd” – hangoztatta Matteo Renzi hangsúlyozva, hogy Itália kész életbe léptetni az általa már korábban emlegetett B-tervet, amelynek részleteit most sem árulta el.

Forrás: MTI