Egy 2200 fős, afrikai beavatkozásokra kész gyorsreagálású erő állandó dél-spanyolországi állomásoztatásáról írtak alá megállapodást szerdán Washingtonban az amerikai és a spanyol kormány képviselői.


Mintegy 850 amerikai tengerészgyalogos már ma is a Sevillához közeli Morón de la Frontera körzetében állomásozik. Őket az Egyesült Államok líbiai nagykövetének a bengázi amerikai képviselet ellen 2012. szeptember 11-én elkövetett terrortámadáskor bekövetkezett halálát követően, 2013 áprilisában vezényelték Dél-Spanyolországba. Az incidenst követően Washingtont számos bírálat érte, amiért a vészhelyzet idején képtelen volt azonnal katonai egységeket átdobni a helyszínre.

A háromezer főre felfejleszthető expedíciós erő fő feladata az Afrikában működő amerikai nagykövetségek védelme, vészhelyzet esetén a civilek evakuálása, valamint a konfliktusok és humanitárius válságok esetén való beavatkozás lesz. Korábbi tájékoztatás szerint az egység képes lesz harci körülmények között, a helyi kormány beleegyezése nélkül is behatolni a kritikus övezetekbe. A tengerészgyalogosok tevékenységét egy mintegy 500 fős polgári állomány támogatja majd.

A gyorsreagálású erő az amerikai hadsereg Németországban lévő afrikai parancsnoksága alá tartozik.

Az aláírási szertartást eredetileg június 1-jére tervezték, de azt John Kerry amerikai külügyminiszter sportbalesete miatt későbbre kellett halasztani.

Ajánlj minket másoknak is: kattints ide!