A marosvásárhelyi táblabíróság helyt adott hétfőn a korrupcióellenes ügyészség (DNA) fellebbezésének, és bírósági felügyeletet rendelt el Ráduly Róbert, Csíkszereda tisztségéből lemondott polgármestere ellen – közölte honlapján a bíróság.


A hatvan napra kiszabott bírósági felügyelet a román jogrendben megszabott legenyhébb kényszerintézkedési forma. Amint a táblabíróság a hétfőn hozott jogerős ítéletben közölte: Ráduly Róbertnek nem szabad elhagynia Romániát, be kell jelentenie, ha meg kívánja változtatni a lakcímét, nem szabad felvennie a kapcsolatot az ellene indított büntetőper másik vádlottjával és tanúival, meg kell jelennie a bíróság és a rendőrség idézéseire, és egy ezután megszabandó menetrend szerint időközönként jelentkeznie kell a csíkszeredai rendőrségen. 

Bírósági felügyelet alatt védekezhet Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere is, akinek fellebbezését a táblabíróság elutasította. 

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen múlt szerdán emelt vádat a DNA, Ráduly még aznap lemondott polgármesteri tisztségéről. A Hargita népe című napilapban csütörtökön közölt lemondólevelében ártatlannak vallotta magát, de becsületbeli ügynek tartotta a lemondást. "Azzal a meggyőződéssel búcsúzom, hogy a felelősen gondolkodó polgároknak köszönhetően a szekusvilágnak is vége lesz egyszer" - írta arra utalva, hogy az ellene folyó eljárást a Securitate kommunista politikai rendőrség eljárásaival rokonítja. 

Ráduly Róbertet háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, Szőke Domokos alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA. A vádhatóság magyarázatként megjegyezte, azt tekinti hivatali visszaélésnek, hogy a vádlottak jogtalan hasznot szereztek maguknak vagy másnak. Az ügyészség egyebek között azt rója fel az elöljáróknak, hogy magáncélra használták a hivatali személygépkocsit, és a polgármester a műemlékvédelmi előírások megszegésével állította ki az építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének felújítására. 

Az elöljáróknál április 29-én tartott házkutatást a DNA, majd korrupciós bűncselekmények gyanújára hivatkozva őrizetbe vette őket. Egy nappal később a bíróság házi őrizetbe helyezte őket, és vagyonukat zárolta. Május 14-én a prefektus felfüggesztette őket tisztségükből.