Alig van bármiféle hatása az Európai Unió Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseinek. Kivált a magánszemélyek vagyona befagyasztására vonatkozó rendelkezéseknek – írta a Die Welt.


Az európai újságírószövetség, a LENA kutatása szerint a 28 uniós tagállam közül kilencben semmiféle vagyonbefagyasztás sem történt. Ezek közé tartozik Magyarország is, továbbá Spanyolország, Málta, Finnország, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia és Lettország. Más államokban is szinte jelentéktelen pénzösszegekről van szó. Inkább a komikum kategóriájába tartozik, hogy Svédországban a vagyonbefagyasztás összege 200 euró. Cipruson, ahol egyes becslések szerint 30 milliárd eurónyi összeget tartottak orosz állampolgárok, a befagyasztás értéke 120 ezer euró alatti – közölte a külügyminisztérium.

Akadtak országok, amelyek nem voltak hajlandóak választ adni. Az osztrák jegybank mindössze annyit volt hajlandó közölni, hogy az országban arányaiban csekély összegről van só. A bécsi külügyminisztérium pedig úgy véli, hogy a szankciók kiötlői nem törekedtek az átláthatóságra. Az unió tagországai ugyanis nem szívesen engednek betekintést a kártyáikba - írja a Népszava.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Die Weltnek elmondta, hogy egy több minisztérium által felállított bizottság foglalkozik az oroszellenes szankciókkal. A vizsgálatot „még nem zárták le”, ezért az információkat „nem lehet közzétenni”.

Németországban a LENA szerint 124 346 eurónyi összeget fagyasztottak be. Az intézkedés Csecsenföld elnöke, Ramzan Kagyirov két versenylovát is érintette: többé nem futhatnak németországi versenyeken. A gazdasági minisztérium közlése szerint négy személy két bankszámlájának befagyasztása történt meg.

Lettország jelenti a kivételt, itt ugyanis három személy bankszámláit fagyasztották be több tízmillió euró értékben. Olaszországban a pénzügyi hatóságok felléptek az oligarcha Arkagyij Rotenberg ellen. Putyin elnök bizalmasának több ingatlanját kobozták el, ezek értéke 30 millió euró.

Az Európai Bizottság nem tudja megmondani a befagyasztott összegek értékét, a szankciók gyakorlatba való átültetése ugyanis a tagországok feladata – írta a De Welt.

Forrás: Népszava