Két év után újranyitották a szimbolikus Tahrir tér alatt található metrómegállót, amit 2013 augusztusában zártak le – akkor, amikor véres zavargások robbantak ki, miután Mohamed Murszi elnököt a hadsereg eltávolította a hatalomból.


Fokozott biztonsági intézkedések mellett nyitották meg a Tahrir tér alatt a Szadat metrómegállót, amely az egyik legfontosabb és egyben legforgalmasabb metróállomása az egyiptomi fővárosnak. Tegnap több tucat, állig felfegyverzett rendőr ügyelt a rendre és a biztonságra, miközben több százan vették igénybe a két év után újranyitott megállóhelyet. A jegyeket is rendőrök vizsgálták meg.

„Jó hír, hogy végre újra igény bevehető a földalatti megálló” – mondta Samuel Aziz, aki orvosokként dolgozik Kairóban. Szerinte a Tahrir tér alatti állomás újranyitása azt jelezi, hogy a kezd helyreállni a rend és a biztonság a fővárosban, illetve a hatóságok kezdik ellenőrzésük alá vonni Kairó túlzsúfolt utcáit. Az orvos úgy véli, hogy a metró újranyitása egyben üzenet a külföldiek vendégeknek és üzletembereknek is, hogy Egyiptom ismét egy stabil, biztonságos ország, ahova tártkarokkal várják a vendégeket. Meg persze a befektetőket.

A Szadat metrómegállót 2013 nyarán zárták be, miután a hatalomból elmozdított Mohamed Murszi elnök hívei fellázadtak a hadsereg és a rendőrség ellen. Napokon át véres utcai csaták színhelye volt a tér és környéke is. Az egyiptomi kormány azóta betiltotta a Muzulmán Testvériségét és több száz iszlamistát tartóztatott le, akik közül sokakat halálra ítéltek – köztük Murszi exelnököt is. Az egyiptomi kormány szerint kezd helyreállni a rend az országban és a fővárosban. Ugyanakkor a terrorveszély továbbra  is komoly fenyegetést jelent, ezért a biztonsági erők állandó készenlétben vannak, hogy bármikor közbeléphessenek.