Marian Zembala szívsebész egészségügyi, Andrzej Czerwinski parlamenti képviselő kincstárügyi, Adam Korol többszörös olimpiai és világbajnok evezős pedig sportminiszter lesz a múlt héten lemondott tárcavezetők utódaként az átalakított lengyel kormányban – jelentette be Ewa Kopacz miniszterelnök (képünkön) hétfő délutáni sajtóértekezletén Varsóban, miután Bronislaw Komorowski leköszönő államfővel tárgyalt.


Az új minisztereket kedden délelőtt nevezi ki az államfő. A miniszterelnök és helyettese, Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszter azzal kapcsolatban tanácskoztak hétfőn Komorowskival, hogy múlt szerdán három miniszter - Wlodzimierz Karpinski kincstárügyi, Bartosz Arlukowicz egészségügyi, valamint Andrzej Biernat sport- és idegenforgalmi miniszter -, továbbá három miniszterhelyettes és a parlament alsóházának (szejm) elnöke, Radoslaw Sikorski is benyújtotta lemondását a tavaly júniusi lehallgatási botránnyal összefüggő újabb kiszivárogtatások miatt. Bejelentette távozását rajtuk kívül Jacek Cichocki államtitkár, a miniszterelnöki hivatal vezetője és a titkosszolgálatok felügyelője, valamint Jacek Rostowski korábbi pénzügyminiszter, jelenlegi miniszterelnöki főtanácsadó. Cichockit a titkosszolgálatok felügyelőjeként Marek Biernacki volt belügy-, később igazságügyi miniszter váltja, de a miniszterelnöki hivatal vezetője továbbra is Cichocki marad. Sikorski utódját várhatóan jövő héten választja meg a szejm.

A miniszterelnök ismertette az új miniszterhelyettesekre tett javaslatait is.

"Fontos számomra a lengyelek bizalma. Magam és a minisztereim napról napra nehéz munkával fogunk megdolgozni érte" - jelentette ki Kopacz.

Valamennyi lemondott politikus a kormányzó Polgári Platform (PO) tagja. Sajtóértesülések szerint a miniszterelnök a kormánykoalíció működőképességéről is tárgyalt az államfővel, tekintettel az ősszel esedékes parlamenti választásokig hátralevő rövid időre. Egyes megfigyelők szerint a működőképességet az is veszélyezteti, hogy a kisebbik koalíciós erő, a Lengyel Parasztpárt (PSL) zokon vette, hogy a PO nem tájékoztatta előre a lemondásokról. Hírek szerint a PSL saját jelöltjét ültetné a megüresedett házelnöki székbe.

A fő ellenzéki erő, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) a lemondások után az egész kabinet távozását és egy szakértői kormány felállítását sürgette. Jobb- és baloldali ellenzéki politikusok egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy a személycserék jelentéktelenek, és nem hoznak érdemi változást.