Megszűnt létezni az Al-kaida, a néhány éve még a világ legveszélyesebbnek tartott dzsihadista terrorszervezete - állítják iszlám vezetők. 


Az egykoron Oszama bin-Laden vezette csoport működésének nem a külföldi katonai akciók vetettek véget. Sokkal inkább a szárnyai alatt életre kelt és azóta látványosan megerősödő Iszlám Állam (IS) gyűrte maga alá. Az anya szervezet egykori parancsnokai elszigetelten magukra maradtak emberek és pénz nélkül - írja a brit Daily Mail, amelynek mindezt a szervezet vallási vezetői is megerősítettek.

Az Al-kaidához több tucat terrorcselekmény kötődik.  A legismertebb a New York-i World Trade Center ikertornyai elleni támadás volt, két repülőgépet vezettek bele bin-Laden emberei.Az áldozatok száma meghaladta a háromezret.

Jordan, Abu Muhammad al-Makdisi, aki sokak szerint a világ egyik legbefolyásosabb dzsihádista ideológusa azt mondta, hogy azóta Iszlám Állam egyszerűen elszipkázta az Ala-kaida irányítóit és fanatikusait. Így az elmúlt hónapokban az IS folyamatos térnyerésével egyre inkább jelentéktelenné vált a korábbi rettegett terrorszervezet. Valójában már csak Bin-Laden utódja, Ayman al-Zawahiri tart ki hűségesen a csoportja mellett.