Magyarország szerint mielőbb meg kell kezdeni Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásait - mondta Szijjártó Péter hétfőn Luxembourgban az MTI-nek, miután az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozásán Macedónia helyzetéről is eszmecserét folytattak, részben magyar kezdeményezésre.


A magyar külgazdasági és külügyminiszter elfogadhatatlannak minősítette azt, hogy az Európai Bizottság már hatszor javasolta a macedón csatlakozási tárgyalások megkezdését, arra azonban mindmáig nem került sor.

Szijjártó szerint az uniónak értékelnie kell azt a teljesítményt, amit az ország eddig nyújtott az integráció érdekében. A magyar miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy Macedónia lakossága négy egymást követő választáson szavazott bizalmat ugyanannak a kormányzatnak.

A Nyugat-Balkánon - figyelmeztetett Szijjártó Péter - nagyon kevés választja el a stabilitást az instabilitástól, a stabilitás előmozdításának pedig szerinte az a legjobb eszköze, ha kézzelfogható közelségbe hozzák az érintett ország európai perspektíváját.

A magyar külügyek irányítója megjegyezte: a vitában Magyarország képviselte "messze a legtámogatóbb álláspontot" Macedóniát illetően. Más országok képviselői - tette hozzá - komoly aggodalmuknak adtak hangot bizonyos macedóniai belpolitikai folyamatok miatt.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy kétoldalú megbeszélést folytatott Bert Koenders holland külügyminiszterrel. Hollandia jövő év január elsején veszi át fél évre az EU soros elnökségét. A találkozón a holland elnökség tervezett prioritásairól volt szó. Ezek közt szerepel egyebek közt a gazdasági versenyképesség növelése, a digitális társadalom fejlesztése, valamint a jogállamiság és az emberi jogok kérdésköre. Mindezek áttekintésére a holland külügyminiszter az ősszel Magyarországra látogat.

Az EU-külügyminiszterek a hétfői munkaebéden Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral találkoztak, akivel elsősorban globális kérdéseket vitattak meg.