Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap, néhány órával Laurent Fabius francia külügyminiszterrel kitűzött találkozója előtt elutasította a palesztin-izraeli viszály rendezésének újraindítására tett francia javaslatot.


Netanjahu élesen bírálta a francia kormány békekezdeményezését, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával szeretné előmozdítani az izraeli-palesztin viszály rendezését. A javaslat szerinte nem veszi tekintetbe Izrael biztonsági érdekeit.

Franciaország olyan határozattervezetet készül szeptemberben a BT elé terjeszteni, amely a megállapodás határidejének a kijelölésével hozná ismét mozgásba a békefolyamatot.

Netanjahu a javaslatról a kormány ülésének kezdetén a Háárec című újság szerint kijelentette: „Megpróbálnak védhetetlen határok közé szorítani minket, teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy mi fog történni a határ túloldalán"- mondta az izraeli kormányfő.

„Sajnos megtapasztaljuk ennek a hatását Gáza és Libanon esetében. Izrael határozottan elutasít minden olyan kísérletet, hogy nemzetközi diktátumokat erőszakoljanak rá"- szögezte le.

Netanjahu megjegyzéseit Laurent Fabius közel-keleti útja előtt tett kijelentései váltották ki, hogy a francia kormány békekezdeményezésének ismertetésére készül mind Jeruzsálemben, mind Rámalláhban.

A párizsi javaslat másfél éves tárgyalásokat írna elő, melynek végén az ENSZ elismerné Palesztinát önálló államként, az 1967-es határokat területcserékkel alapul véve, Jeruzsálemet mindkét nép fővárosának elfogadva akkor is, ha nem születne megállapodás a felek között a békéről.

Az Egyesült Államok a franciáktól tervük elhalasztását kérte, legalábbis amíg egyezmény születik Iránnal a teheráni atomprogramról.

Izraeli lapértesülések szerint egyelőre nem világos, hogy Jeruzsálem számíthat-e az amerikai vétóra a francia indítvánnyal szemben.

Fabius már Izraelbe érkezése előtt figyelmeztetett, hogy a telepes építkezések rontják a megállapodás elérésének esélyét. „Fontos, hogy újrainduljanak a tárgyalások, fontos, hogy Izrael biztonságát teljes mértékben garantálják, de el kell ismerniük a palesztinok jogait, mert anélkül nem lehet béke, hogy igazságot szolgáltassanak nekik. A békefolyamat megdermedése felélesztheti az erőszakot"- mondta a francia külügyminiszter.

Fabius szombaton az egyiptomi fővárosban, Kairóban tárgyalt, ahonnan vasárnap reggel előbb Jordánia fővárosába, Ammánba utazott, majd a Palesztin Hatóság vezetőivel egyeztetett Rámalláhban.

A francia politikust az esti órákban fogadja Benjámin Netanjahu miniszterelnök, a kormányülés előtt elhangzottak alapján várhatóan igen hűvösen.

Forrás: MTI