A feketéket becsmérlő "nigger" szót használta Barack Obama amerikai elnök, amikor a charlestoni mészárlással kapcsolatban az egyesült államokbeli rasszizmusról és a fegyvertartásról nyilatkozott egy hétfőn közzétett online rádióinterjúban.


A fehér anyától és fekete apától származó elnök Marc Maron komikusnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy "fajok" közötti viszonylatban jelentős haladás történt.

"Mindig azt mondom, különösen a fiataloknak, ne mondják azt, hogy semmi sem változott a faji kérdésben Amerikában, hacsak nem élték át feketeként az 50-es, a 60-as vagy a 70-es éveket. Kétségbevonhatatlan, hogy a faji viszonyokban jelentős javulás ment végbe az én életem és az öné alatt" - mondta Maronnak Obama.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a rabszolgaság és a faji megkülönböztetés öröksége bizonyos intézményekben tovább él. Mint mondta, "hosszú árnyékot vet, és még mindig része az örökölt DNS-ünknek". Az elnök az "n-betűs szót" használva magyarázta el, hogy a rasszista szóhasználat hiánya önmagában nem jelenti azt, hogy a rasszizmus is megszűnt volna.

"A rasszizmusból nem gyógyultunk ki. És ez nemcsak annak a kérdése, hogy udvariatlanság nyilvánosan azt mondani, hogy nigger. Nem ez a mércéje annak, hogy van-e rasszizmus vagy nincs. Ez nem a nyílt diszkrimináció kérdése. A társadalmak nem törlik el egyik napról a másikra maradéktalanul mindazt, ami korábban 200-300 éven át történt" - nyilatkozott az elnök.

Barack Obama a kilenc afroamerikai halálával járó charlestoni gyilkosságra is utalva nehezményezte, hogy túl gyakran kell "lesújtó veszteségek" ügyében megszólalnia.

"Nem elég, ha az ember csupán rosszul érzi magát. Lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az ilyen események előfordulása minél kevésbé legyen valószínű. Az egyik lépés, amit tehetnénk, az a józan ész megerősítése lenne a fegyvertartás biztonságáról szóló törvényekben" - fogalmazott az elnök.

Obama sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kongresszus tétlen maradt az ügyben és hogy a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) rendkívül erős befolyással bír a törvényhozásban. Az elnök szerint nem várható, hogy a kongresszus a jelenlegi összetételében törvényt fogadjon el a fegyvertartás szabályainak szigorításáról.

Múlt szerda este egy fehér férfi kilenc afroamerikai hívőt ölt meg a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott, nagy múltú metodista templomában.

Az elnök kitért arra is, hogy a Legfelsőbb Bíróság a héten hirdet ítéletet abban a kérdésben, hogy vajon jogosult-e adókedvezményre 6,4 millió amerikai, aki az Obamacare néven ismertté vált egészségügyi reform keretében váltotta meg egészségbiztosítását.

"Először is, biztos vagyok benne, hogy nyerni fogunk, mert a törvény egyértelműen a mi oldalunkon áll" - mondta, hozzátéve, hogy amennyiben az Egyesült Államok legmagasabb szintű bírói testülete az egészségügyi törvény ellenzői javára döntene, akkor négy-ötmillióan esnének el az egészségügyi ellátásától.