Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök szerda este leváltások sorát jelentette be. A változtatások az egy éve kirobban lehallgatási botránnyal hozhatóak összefüggésbe.


Ewa Kopacz miniszterelnök szerda este leváltások sorát jelentette be: távozott hivatalából többek között Radoslaw Sikorski lengyel házelnök, három miniszter, három miniszterhelyettes, továbbá Jacek Rostowski, a miniszterelnök főtanácsadója, valamint Jacek Cichocki államtitkár, a titkosszolgálat felügyelője. Ő viszont a korábbi bejelentésektől eltérően továbbá is megmarad a miniszterelnöki hivatal vezetőjének. Az új tisztségviselők nevét várhatóan a jövő héten jelentik be.

A lemondások a tavaly júniusban kirobbant és a hét elején újra nagy port kavart lehallgatási botránnyal függnek össze. Az újabb politikai vihart az váltotta ki, hogy egy lengyel vállalkozó a Facebook közösségi oldalon hozzáférhetővé tett több mint 3 ezer oldal nyomozati anyagot, amely az ügyészség által kihallgatott személyek vallomásait és a bizonyítékul szolgáló anyag egy részét tartalmazta.