Hónapok óta nem tapasztalt számú, 109 tüzérségi támadást hajtottak végre az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai szakadárok a frontvonalnak ukrán kormányerők által ellenőrzött oldalán lévő katonai állások és települések ellen - közölte vasárnap a kijevi hadműveleti parancsnokság. Vasárnap két település lakott részein is lövedékek csapódtak be.


Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó hivatala tudatta, hogy vasárnap délelőtt a megyeközponttól nyugatra fekvő Novotoskivszke faluban csapódtak be tüzérségi lövedékek, miközben a szakadárok egy közeli katonai útellenőrző posztot vettek tűz alá. Az aknák közvetlenül a lakóházak közé csapódtak, a falu lakói - többen gyerekekkel - alagsorokban, pincékben igyekeznek menedéket találni. A falvat és környékét nehézfegyverekkel, aknavetőkkel és önjáró tüzérségi eszközökkel lövik a szakadár erők. 

A kormányzói hivatal közlése szerint a reggeli órákban ugyanebben a térségben, a Luhanszktól északnyugatra lévő Trjohizbenka településen csapódtak be aknák, aminek következtében kigyulladt egy tbc-s betegeket gondozó egészségügyi intézet. A hivatal információi szerint civilek nem estek áldozatul a támadásoknak, egy katona vesztette életét a megyében, akivel egy kifeszített huzallal működő gránátcsapda végzett. 

A kijevi hadműveleti parancsnokság közleményében megerősítette, hogy a hétvégén Luhanszk környékén voltak a legintenzívebbek a szakadárok támadásai. Ugyanakkor a frontvonal teljes hosszán mértek tüzérségi csapásokat olyan nehézfegyverekkel, amelyeket a februárban kötött minszki megállapodás értelmében ki kellett volna vonniuk az ütközőzónából. Novotoskivszke falura már szombaton két ízben nyitottak tüzet nagy szórású Grad rakéta-sorozatvetőkkel.

 

A két megyeszékhely között, Artemivszk térségében tiltott 152, illetve 120 milliméter kaliberű aknavetőket vetettek be. 

Továbbra is rendkívül feszült a helyzet Donyeck környékén, ahol több ukrán ellenőrzésű települést ért nehéztüzérségi támadás. A hadsereg sajtószolgálata arról adott hírt, hogy szombat este a katonák újabb rohamot vertek vissza Marjinka településnél, ahová tüzérségi támogatás mellett ismét megpróbáltak benyomulni szakadár csapatok. 

Vogyane és Opitne településeket ismét ellenséges harckocsik lőtték - tette hozzá a parancsnokság.

A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol stratégiai jelentőségű kikötőváros térségében 82 milliméteres aknavetőket vetettek be a szakadár erők.

Forrás: MTI