Spanyolország és Portugália jó példája a szolidaritásnak, az együttműködésnek és az integrációnak a bevándorlási politikában - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök hétfőn, az északnyugat-spanyolországi Baionában rendezett spanyol-portugál csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján.


A két dél-európai ország évente tart csúcstalálkozót, felváltva vállalva a házigazda szerepét. A spanyolországi, immár XXVIII. megbeszélésre Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnököt több minisztere is elkísérte, akik spanyol kollégáikkal megvitatták egy-egy terület aktuális kérdéseit és a korábbi megállapodások megújításának lehetőségeit.

A spanyol kormányfő hangsúlyozta: megállapodtak, hogy aktualizálják a már két évtizede működő védelmi együttműködést annak érdekében, hogy szembe tudjanak nézni a dzsihadista terrorizmus kihívásaival. Ez jelenti jelenleg a legnagyobb fenyegetést, a terroristák pedig kihasználják, hogy sok államban nincsenek erős intézmények - mondta.

A védelem területén a spanyol és portugál miniszterelnök sikerként értékelte közös fellépésüket a Gibraltári-szorosban zajló kábítószer-csempészettel szemben.

A vezetők megállapodtak arról, hogy együtt szorgalmazzák az EU-nál az ibériai elektromos hálózat fejlesztését a Juncker-terv részeként, valamint javítják a vasúti összeköttetést a spanyol Vigo és a portugál Oporto között.

A két ország együttműködésének kulcsai azok a strukturális reformok, amelyekkel a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést kívánják elérni - hangsúlyozták.