Összeolvad és új szabadelvű pártot hoz létre Romániában a kormánykoalíció két kisebb pártja Liberálisok és Demokraták Szövetsége néven, amelyet ugyanúgy ALDE-nak fognak rövidíteni, mint az Európai Parlament liberális frakcióját (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) - közölték csütörtökön az alapítók.


A romániai ALDE Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök Liberális Reform Pártja (PLR) és a - jelenleg korrupcióért börtönben ülő - Dan Voiculescu médiamágnás által alapított, Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter által vezetett Konzervatív Párt (PC) fokozatos fúziójaként jön létre.

A PC (illetve annak elődje, a Román Humanista Párt - PUR) 2000 óta van jelen a bukaresti törvényhozásban, de sosem önállóan jutott mandátumhoz: mind a négy választáson a szociáldemokratákkal alkotott választási szövetséget, amelybe a PC a Voiculescu-féle médiatröszt közvélemény-formáló erejével szállt be. A PC elnöke és alapítója között egyébként az utóbbi bebörtönzése óta megromlott a viszony: egyebek mellett Voiculescu a pártfúziót sem támogatja.

A PLR-t azok a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) kilépett politikusok hozták létre tavaly, akik nem voltak hajlandók ellenzékbe vonulni, hanem továbbra is a szociáldemokrata Victor Ponta kormányát támogatták, amikor felbomlott a 2012-es választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL).

A magát jobbközép politikai alakulatnak tartó új párt a "hagyományos" politikai irányokhoz képest "harmadik" lehetőségként, az egyéni szabadságjogok védelmezőjeként határozza meg magát - mutatott rá Tariceanu. A szenátusi elnök szerint volt pártja, a PNL (amely a PDL-lel való egyesülés után tavaly belépett az Európai Néppártba és a román jobbközép ellenzék fő erejévé vált) feladta a liberális eszméket, és a most létrehozandó román ALDE ezt az űrt igyekszik betölteni a román politikai életben.

Victor Ponta miniszterelnök tavaly decemberben hivatalba lépett negyedik kormányában két-két tárcát irányítanak a PSD-nek parlamenti támogatást biztosító kisebb pártok - köztük a PLR és PC - képviselői.