"Elsődleges nyomozati szállá" vált annak felderítése, hogy voltak-e szélsőjobboldali politikai kapcsolatai a csütörtökön gyilkosság áldozatául esett brit alsóházi képviselőnő megölése után őrizetbe vett gyanúsítottnak - mondta pénteken a vizsgálatot vezető rendőrtiszt.

A Nyugat-Yorkshire megyei rendőrség főparancsnoka, Dee Collins péntek esti sajtótájékoztatóján "elszigetelt, de célzott támadásnak" nevezte a 41 éves Jo Cox munkáspárti képviselő ellen elkövetett merényletet. Elmondta, hogy a terrorelhárító hatóságok is bekapcsolódtak a nyomozásba.

Hozzátette: a másik fő vizsgálati szál a gyilkosság gyanújával őrizetbe vett 52 éves Thomas Mair elmeállapotának feltérképezése. A rendőrparancsnok szerint Mairt két szakorvos is megvizsgálta, és alkalmasnak találta az őrizetben tartásra és kihallgatásra.

A BBC pénteki értesülései szerint a nyomozók Mair lakásában náci jelképeket találtak.

Dee Collins felfedte azt is, hogy a gyilkossághoz használt lőfegyver engedély nélkül volt Thomas Mair birtokában. A vizsgálat célja annak kiderítése is, hogy a gyanúsított miként jutott e fegyverhez.

Szemtanúk beszámolói szerint Mair egy igen régi típusú kézifegyvert használt, amelyet minden lövés után újra kellett tölteni. A sajtónak nyilatkozó tanúk szerint Mair háromszor lőtt rá a képviselőnőre, aki éppen választókerületi fogadóórájáról jött ki Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából.

A rendőrparancsnok a péntek esti sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy Jo Cox korábban kétszer is kapott "rossz szándékú, szexuális jellegű" üzeneteket parlamenti irodájába címezve, és ezeket a Scotland Yard vizsgálta. Az egyik ilyen üzenet ügyében egy személy rendőrségi figyelmeztetésben részesült, de az illető nem azonos Thomas Mairrel. A másik üzenet küldőjének kilétét nem sikerült megállapítani.

A rendőrség továbbra sem erősítette meg szemtanúk azon beszámolóit, hogy Mair a "Britain first" - Nagy-Britannia az első - szavakat kiabálta volna, amikor rátámadt Jo Coxra.

A képviselőnő a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport egyik legaktívabb tagja volt, emellett kampányolt a szíriai menekültek befogadásáért is. Britain First néven létezik Nagy-Britanniában egy radikálisan EU-ellenes, bevándorlás-ellenes és muszlimellenes csoport, amely azonban pénteken videóüzenetben közölte, hogy soha semmiféle kapcsolatban nem állt Thomas Mairrel, és éles hangú nyilatkozatban ítélte el Jo Cox meggyilkolását.

Pénteken nem volt semmiféle népszavazási kampányrendezvény Nagy-Britanniában, miután a politikai pártok a csütörtöki merénylet után közös kezdeményessel felfüggesztették a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt referendum kampányát. Konzervatív párti források szerint a felfüggesztés "legalább szombatig" érvényben marad, de a bennmaradásért kampányoló tábor pénteken közölte, hogy szombaton sem rendez kampányeseményeket.

MTI