Belehalt sérüléseibe Jo Cox brit parlamenti képviselőnő, akit csütörtökön, angliai választókerületében ért fegyveres támadás - közölte csütörtök este a rendőrség. A politikai pártok a támadás után, még a képviselőnő halálhírének bejelentése előtt közös kezdeményessel felfüggesztették a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás kampányát.

A 41 éves, kétgyermekes Jo Cox, az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselője, aki a tavalyi parlamenti választásokon nyerte el mandátumát, éppen képviselői fogadóórájáról jött ki az észak-angliai Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából, amikor a támadás érte.

A területileg illetékes Nyugat-Yorkshire megyei rendőrség wakefieldi központjában a nyomozás vezetői csütörtök este megerősítették, hogy őrizetbe vettek egy 52 éves gyanúsítottat. A rendőrök fegyvereket is lefoglaltak, köztük egy lőfegyvert.

A tájékoztatás szerint megsérült egy 77 esztendős férfi is.

Szemtanúk szerint ő megpróbálta feltartóztatni a támadót, aki késsel megsebesítette.

A környékbeli lakók a BBC-nek elmondták, hogy az őrizetbe vett merénylő egy Tommy Mair nevű helybéli lakos. Szemtanúk szerint a támadó egy régi típusúnak, vagy házilagos készítésűnek tűnő kézifegyverből három lövést adott le Jo Coxra, majd késsel is megsebesítette, végül belerúgott a földön fekvő sebesültbe.

A Nyugat-Yorkshire megyei rendőrség főparancsnoka, Dee Collins a csütörtök esti tájékoztatón hangsúlyozta: a hatóságok egyelőre nem ismerik az elkövető indítékait. Hozzátette, hogy az őrizetbe vett férfin kívül nincs más gyanúsított.

A támadás hírének hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy egyelőre minden kampánytevékenységet felfüggesztenek.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök Gibraltáron mondott volna kampánybeszédet, de ezt az eseményt is törölték.

Cameron a képviselőnő halálhírének bejelentése után a BBC televíziónak kijelentette: Jo Cox személyében "nagyformátumú, szenvedélyesen kampányoló politikai sztárt" veszített el Nagy-Britannia. A kormányfő szerint a történtek után a népszavazási kampány felfüggesztése volt a helyes döntés.

Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt, képviselővé választása előtt pedig segélyszervezeti aktivistaként afrikai válságövezetekben tevékenykedett.

Nagy-Britanniában hat éve is támadás ért egy parlamenti képviselőt, de halálos végű merénylet több mint három és fél évtizede nem történt.

A szintén munkáspárti Stephen Timms 2010 májusában választókerületében, az északkelet-londoni East Ham kerületben ugyancsak képviselői fogadóórát tartott, amikor egy brit muszlim diáklány késsel megsebesítette.

A merénylőt, a 21 éves Roshonara Choudhryt a helyszínen őrizetbe vették, és még ugyanabban az évben életfogytig tartó börtönre ítélték.

Timmst két szúrás érte gyomortájékon, de sérülése nem volt súlyos, és a képviselő azóta teljesen felépült. 

A bírósági eljárás során kiderült, hogy Choudhry bosszúból követte el a támadást, amiért Timms 2003-ban megszavazta Nagy-Britannia katonai részvételét az iraki háborúban.

A legutóbbi halálos végű merényletet 1979-ben követte el az egyik legszélsőségesebb észak-írországi katolikus britellenes terrorcsoport, az Ír Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (INLA), amely a londoni alsóház parkolójában máig nem tisztázott módon felrobbantotta Airey Neave-nek, az akkori konzervatív árnyékkormány Észak-Írországért felelős tagjának autóját. A politikus nem sokkal később belehalt sérüléseibe.

Az INLA 1998-ban tűzszünetet hirdetett, és elnézést kért "a múltban okozott szenvedésekért", 2009-ben pedig hivatalosan is felhagyott a fegyveres támadásokkal.

MTI