Egyenlő feltételek mellett azok is győzhetnek, akiknek az aktuális világhatalmi érdekek nem engedik ezt meg - jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn a Melbourne-i Magyar Központban.
Az államfő ausztráliai és új-zélandi hivatalos látogatásának első állomásán, a dél-ausztrál nagyvárosban tartott '56-os megemlékezésen mondott beszédében - amelyet az elnöki hivatal bocsátott az MTI rendelkezésére - hangsúlyozta: 1956 novemberében a szovjet hadsereg a magyar forradalmat vérbe fojtotta, de a szabadságvágyat nem tudták kitépni az emberek lelkéből, a túlerővel szemben országszerte még sokáig ellenálltak. 

Az államfő példákat sorolt erre: tovább dolgoztak a forradalmi bizottságok és a munkástanácsok, november 23-ára néma sztrájkot hirdettek, a felhívás pedig sokakhoz eljutott, és sokan legyőzve félelmüket csatlakoztak a kezdeményezéshez. A visszaemlékezők szerint a déli harangszóra a Nagykörút teljesen kihalt, a főváros olyan volt, mint egyetlen néma kiáltás. Emellett több száz fegyveres a Mecsekbe húzódott, csak november közepére tudták felszámolni ellenállásukat - tette hozzá.

Az egyre fagyosabb decemberi időjárás és a fenyegetések ellenére az emberek újra és újra az utcára mentek - folytatta az államfő, hozzátéve: a hatalom válasza pedig világos üzenet volt: "Mától kezdve lövünk". És lőttek Salgótarjánban, Miskolcon, Egerben, Gyomán, Zalaegerszegen, Gyulán és Hódmezővásárhelyen - mondta Áder János.

A köztársasági elnök kiemelte: Melbourne akkor lett a forradalom egyik fontos helyszíne, amikor Magyarországon egyre ritkábban szólaltak meg az ellenállók fegyverei: az ausztrál városban tartott olimpián, a december 6-i magyar-szovjet férfi vízilabda mérkőzésen, a közönség lyukas magyar zászlókat lengetve egy emberként biztatta a magyarokat. 

Áder János hangsúlyozta: tudta mindenki, hogy nem lehet a Budapest utcáit fölszántó szovjet harckocsik gyilkos tüzét a melbourne-i medence vizében viszonozni, a magyar csapat mégis azzal a tudattal harcolt, hogy győzelmük üzenet lehet, haza és a nagyvilágnak. Győzniük kellett, és győztek - hangsúlyozta. A világ pedig megértette a magyar sportolók üzenetét: egyenlő feltételek mellett azok is győzhetnek, akiknek ezt a történelem véres küzdőterein az aktuális világhatalmi érdekek nem engedik - mondta.

Az államfő kiemelte: azok a magyarok, akik 1956 után szétszóródtak a nagyvilágban, nem egy nemzetet, hanem a népet ellenségének tekintő államot hagyták el. Sokfelé fogadták őket örömmel, segítették őket új hazájukban. "Máig hálásak vagyunk az akkor megelőlegezett bizalomért, és büszkék vagyunk arra, amit ezek a magyarok adtak a befogadó államoknak" - emelte ki, hozzátéve: a szétszóródottak megőrizték magyarságukat, gyerekeiket magyarnak nevelték, és utódaik generációi is kötődnek szüleik, nagyszüleik távoli hazájához. 

"Büszkék vagyunk arra, hogy megőrizték hitüket, ápolják hagyományaikat" - jelentette ki Áder János.

MTI