Egy kormányzati jelentés alapján, a dzsihadisták jelentős része hazatérés után is ragaszkodik a szélsőséges nézeteihez.
A Szíriában és Irakban harcoló dzsihadisták közül négyből egy hajlandó együttműködni a hatóságokkal, amikor visszatér Németországba.

A 61 oldalas tanulmányból kiderül, hogy Németországból közel 850 ember csatlakozott a Szíriában és Irakban harcoló terrorszervezetekhez. A jelentésben 784 13-62 év közötti dzsihadistát vizsgáltak meg. A szélsőséges nézeteket valló harcosok az Iszlám Államot, a Jabhat al-Nuszrat és a Junud al-Shamot szolgálták. 

A hivatalos adatok szerint a kiutazók harmada tért vissza Németországba és közel a felük, 48 százalékuk továbbra is ragaszkodik a szélsőséges eszmékhez. A visszatérőknek csak a 10 százalékát riasztotta el az, amit a Közel-Keleten látott. A vizsgált alanyok 8 százaléka viszont azért tért vissza Németországba, mert pénzt szeretne gyűjteni későbbi céljaihoz.
A jelentés kitért arra is, hogy miért váltak szélsőségessé az emberek. A kutatásban részt vevők 54 százalékát kisebb baráti társaságok motiválták, 48 százalékukat a radikális mecsetek, 44 százalékukat az internetes propaganda, 27 százalékukat különböző szemináriumok, 24 százalékukat pedig egy Korán-fordítás terjesztése vezette a szélsőséges nézetek irányába.

A statisztikák szerint az elmúlt egy évben csökkent azoknak a száma, akik Németországból csatlakoznak a dzsihadista terrorszervezetekhez. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy az Iszlám Állam sokat veszített a vonzerejéből.