A vallon Néppárt egyik alapítója, Mischael Modrikamen szerint az Európai Uniónak a magyarhoz hasonló bevándorláspolitikát kellene folytatnia. A politikus azt is ellenzi, hogy a visegrádiak megbüntetését szorgalmazza Brüsszel.
A vallon Néppárt politikusa a Magyar Hírlapnak adott interjújában elmondta, hogy a Szövetség a Közvetlen Demokráciáért Európában pártcsalád előző heti stockholmi találkozóján meghatározták az alapelveket, valamint tárgyaltak a nemzetállamok szuverenitásáról és a határvédelemről. Az szövetség tagjai közt szerepel a brit UKIP és a Svéd Demokraták pártja.

Állást foglaltunk a politikai korrektséggel szembeni harc, a szólásszabadság mellett, és ennek jegyében átadtuk az Európai Szabadság Díjat Václav Klaus egykori cseh államfőnek, aki ennek a küzdelemnek az egyik atyja"
– fogalmazott Modrikamen. A politikus szerint a nemzetközösség teljes válságban van, hisz az állampolgároknak alacsony az uniós intézményekbe vetett bizalma.

Ha uniós szinten helyesen kezelnék a migrációs válságot, azzal sokkal jobb helyzetbe hoznák magukat. De képtelenek megoldani ezt a súlyos problémát, továbbra is tömegek áramlanak Európába"
– mondta a vallon pártvezető.

Szerinte Európában jelenleg két hozzáállás van, az egyik szerint több Európára van szükség a problémák megoldásához, míg a másik vélemény képviselői nem bíznak Brüsszelben és vissza akarják kapni a nemzeti hatásköreiket. 

A mi pártcsaládunk az utóbbit vallja, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy brüsszeli bürokraták írják felül a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányok véleményét"
– mondta.

A politikus szerint a calais-i tábor bezárása némileg orvosolja a problémát a kikötővárosban, azonban a problémát nem oldja meg, csak az átkerül máshova.

Amíg nem kezelik a helyzetet, azaz nem védik meg a külső határt és alakítanak ki hotspotokat Európán kívül, addig a migránsok beáramlása folytatódni fog"
– fogalmazott a néppárti alapító, aki szerint a visegrádiaknak igazuk van abban, hogy elutasítják a kvótát.

Az elosztani kívánt emberek többségének eleve itt sem kellene lennie, hiszen többnyire gazdasági bevándorlók. Semmi szükségünk nincs rájuk, több uniós országban így is borzasztóan magas a munkanélküliség. A valódi menekülteknek viszont segítenünk kell, de minél közelebb a hazájukhoz"
– vélekedett a politikus, aki elmagyarázta, hogy nem helyes tömegesen Európába engedni őket, mivel eltérnek a értékeink, valamint a terroristák is beszivárognak velük.