Alaposan meg akarja erősíteni az osztrák hadsereget Hans Peter Doskozil védelmi miniszter.
„A terrorizmus megérkezett Európába. És azt sem tudjuk pontosan, hogy az illegális menekültek közül hányan maradnak megbújva Ausztriában” – érvel Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter azért, hogy a hadsereget be kell vonni belföldi rendvédelmi feladatok teljesítésébe, mert a rendőrség egyedül nem képes a feladat ellátására. Ez óriási változás az utóbbi évekhez képest, amikor a katonaság tevékenységét szűkre szabták: határvédelemre és katasztrófaelhárításra. Szolgálat a Golán-fennsíkon, unatkozás a burgenlandi határon, mentés árvizek, földcsuszamlások idején. A komoly fegyverkezés a szomszédos országokra és a NATO-ra maradt, a semleges Ausztria – mint az EU-nak a hadseregre legkevesebbet költő tagja – inkább gazdagodott. De a pár hónapja hivatalában lévő védelmi miniszter tele van ambíciókkal, és segíti a „fokozódó nemzetközi helyzet”.

A 46 éves, jogi végzettségű, szociáldemokrata Doskozil az elődeivel ellentétben fegyveres testülettől jött, karrierje a rendőrségnél vett lendületet. Miniszterségének első pillanatától héjaszerepet vállalt, s néppárti kollégáival, mindenekelőtt Wolfgang Sobotka belügyminiszterrel és Sebastian Kurzcal, a külügyi tárca vezetőjével együtt az osztrák hadsereg feltámasztásán, feladatainak kiszélesítésén fáradozik. Jó kapcsolatuknak köszönhető, hogy megalakult a hattagú biztonsági kabinet, aminek rajtuk kívül tagja a kancellár, az alkancellár és az egészségügyi miniszter. Elérték azt is, hogy a kancellár csak első az egyenlők között, nincs joga a testület döntéseit felülbírálni.

„A rendőrségnek a jogosultsága megvan, de a felszereltsége hiányzik, a katonaságnál viszont fordított a helyzet” – érvelt, és a hadsereghez soroltatta a polgári repülőgépek honi védelmét is. Majd jogszabályban is alátámasztotta a katonák határszolgálatát Burgenlandban és Alsó-Ausztriában. Ahhoz viszont már külső segítségre van szüksége, hogy a hadsereghez tartozó titkosszolgálatokat – köztük a nagy becsben tartott elhárítást – a felügyelete alatt összevonják a rendőrségi titkosszolgálattal. A kancellári hivatal dolgozik a parlament elé kerülő, az alkotmány változtatását igénylő törvényjavaslaton.

Az év végéig 7 Pandur típusú páncélozott csapatszállító, 32 Hägglund lánctalpas harcjármű, 40 páncélautó és 38 darab katonai quad érkezik a laktanyákba. A teherautókkal, terepjárókkal és szimulációs rendszerekkel együtt a beszerzés összértéke 265 millió euró. A korszerűsítés később a Hercules katonai szállító repülőgépekre és a Black Hawk helikopterekre is kiterjed, de keresik a kiszolgált Alouette III és az OH59 Kiowa helikopterek utódját is.

A létszámfejlesztési program keretében évente 8–10 pilóta és legalább 20 orvos kerül majd a hadsereg kötelékébe, s az egyenruhások körében 10–15 százalékra emelik a nők arányát. A határvédő, gyorsan mozgósítható egység létszámát a következő négy évben a jelenlegi 2200-ról 6000 főre növelik. A védelmi tárca kitart a – 2013-ban népszavazással is megerősített (HVG, 2013. január 19.) – sorkatonaság mellett, és igyekszik visszafogni a polgári szolgálatosok számát. Meg akarja teremteni ugyanakkor a profi hadsereg alapjait, és ezért a következő négy évben 3800 hivatásos katona szerződtetésével számol.