Trump múlt heti győzelme óta duplájára nőtt a francia fogadóirodáknál a szélsőjobboldali Marine Le Pen jövő évi választási győzelmének esélye, a közvélemény-kutatások szerint azonban még így is jelentős hátrányban van a miniszterelnöki székért folytatott küzdelemben. Az idei tapasztalatok alapján – Brexit-népszavazás, amerikai elnökválasztás – mondhatnánk, hogy semmit nem jelent, hogy a felmérések Le Pent tartják esélytelenebbnek, azonban a Bloombergnek nyilatkozó közvélemény-kutatók szerint ők nagyobb tapasztalattal rendelkeznek ilyen téren, mint amerikai kollégáik, ezért becsléseik is megbízhatóbbak.
Jövő áprilisban elnökválasztást tartanak többek között Franciaországban is, ahol az egyik jelölt a szélsőjobboldali Nemzeti Front párt vezetője, Marine Le Pen, akit sokan az európai integrációt leginkább fenyegető politikai szereplőként tartanak számon. A Bloomberg cikkében írja, hogy a közvélemény-kutatók többsége szerint ráadásul nagy valószínűséggel be is jut majd a választások második fordulójába, vagyis benne van a legnépszerűbb két jelölt között. Aggodalomra azonban semmi ok,
a felmérések szerint ugyanis a második fordulóban jelentősen alulmarad majd a jobbközép Republikánus párt jelöltjével szemben.
Az más kérdés, hogy az idei események tudatában mennyire lehet hinni ezeknek a közvélemény-kutatásoknak, ugyanis a Brexit-referendummal, illetve legutóbb az amerikai elnökválasztással kapcsolatban csúnyán elszámolták magukat az illetékesek: mindkét esetben az esélytelenebbnek tartott oldal győzött, vagyis inkább kontraindikátorok voltak. A jelenség statisztikai hátterével külön cikkben foglalkoztunk még az amerikai elnökválasztás előtt, ami – mint később kiderült – helytállónak bizonyult.

A fogadóirodák azért érezhetően megszeppentek az amerikai elnökválasztás miatt: november 6-án még csak 16% körül állt Le Pen győzelmi esélye, ez azonban nem egész egy hét alatt megduplázódott. A lapnak nyilatkozó közvélemény-kutatók ennek ellenére nyugtatnak, ők ugyanis – amerikai kollégáikkal ellentétben – jól látják a dolgokat:

Soha nem mondanám azt, hogy soha, de igenis azt gondolom, hogy [a választási eredmények előrejelzése terén] előnyben vagyunk amerikai kollegáinkkal szemben. Egy Trump-féle meglepetés itt sokkal valószínűtlenebb.

– nyilatkozta az egyik kutatóintézet vezetője.

Ezt a francia szakmabeliek azzal magyarázzák, hogy nekik volt már lehetőségük hasonló, szélsőséges jelöltek népszerűségének felmérésével kapcsolatban tapasztalatokat szerezniük. Épp ezért kisebb annak az esélye, hogy jelentősen alulbecslik azoknak a szavazóknak a számát, akik nem vállalják fel nyíltan, hogy a nem konvencionális jelöltet támogatják.

Trump egy teljesen új jelenség volt [az Egyesült Államokban]. Nekünk több tapasztalatunk van a szélsőségesebb nézeteket valló, rejtőzködő szavazók számának becslésében.
– mondta egy másik közvélemény-kutató intézet munkatársa.

Bár a felmérések eredményeit érdemes fenntartásokkal kezelni, a francia felmérések pontosságának javára szól még két fontos tényező is.

- Franciaországban hagyományosan jóval magasabb a választásokon az részvételi arány, mint az Egyesült Államokban, ami nem kedvez a rendszerellenes (anti-establishment) pártok győzelmi esélyeinek, hiszen sokkal valószínűtlenebb, hogy az úgynevezett “rejtőzködő szavazók” váratlanul átbillentsék a mérleg nyelvét.

- A választási rendszer is jóval egyszerűbb, nem kell elektorokkal foglalkozni, csak a jelöltek teljes népességen belüli népszerűségére kell koncentrálni. Ez nagyon fontos, az amerikai közvélemény-kutatók ugyanis helyesen jósolták meg, hogy az abszolút népszerűségi versenyben Clinton nyerhet. Csak éppen a győzelme nem volt olyan mértékű, mint azt várták, és így az elektori rendszerben Trump futhatott be győztesként.