Szakértők szerint óriási baklövés volt az alkalmazott tette, egy ilyen szervezetnél ez megengedhetetlen.
Az Europol terrorizmusellenes csoportjának bizalmas, a nyomozások adatait összefoglaló dokumentumai minden védelem nélkül voltak hozzáférhetőek az interneten – írta meg a Reuters hírügynökség a Zembla holland televízió friss riportjára hivatkozva. Az Europol hivatalosan egyelőre még nem kommentálta a tudósítást, de a tévé idézte Wil van Gemertet, a szervezet magas beosztású vezetőjét, aki elismerte az incidenst.

A riportban szerepel, hogy mindez úgy történhetett meg, hogy az Europol egyik volt alkalmazottja az előírások ellenére hazavitte magával a dokumentumokat, azokat felmásolta a merevlemezére, egy iOmega privát hálózati meghajtóra, amely a gépen keresztül elérhető volt az internetről, és a hozzáférés semmilyen módon (pl. jelszó) nem volt korlátozva.

A televízió nem publikálta a megszerzett, a többségében a 2006-2008-as időszakból származó mintegy 700 oldalnyi dokumentumot, de elmondták, hogy azokban 54 különböző nyomozás (köztük van a madridi terrortámadás is) adatai szerepelnek, illetve a gyanúsítottak nevei és telefonszámai. A fent említett van Gemert elmondta, hogy nem valószínű, hogy a Zembla munkatársain kívül bárki is hozzáfért volna az adatokhoz, de kizárni nem lehet ezt a lehetőséget sem. Közölte azt is, hogy azonnali hatállyal megindították a vizsgálatot, de úgy látják, hogy az Europol jelenlegi akcióit nem érinti az incidens. A szabályokat áthágó alkalmazott 11 évig dolgozott a szervezetnél, jelenleg a holland rendőrség munkatársa.

Az Európai Parlament holland képviselője, az adatvédelmi aktivista Sophie In’t Veld nemrég jelentette be a Twitteren, hogy a történtek miatt beszámolóra fogják kötelezni az Európai Bizottságot és az Europol igazgatóját.