Az ukrán igazságügyi tárca eurointegrációért felelős miniszterhelyettese szerint Ukrajna magára vállalhatná egyes európai országok migránskvótáját, így téve magát érdekessé az EU számára.
Szerhij Petuhov szerint az ukrán vízummentesség megadását jelenleg az uniós tagországok választóinak a migránsokkal szembeni negatív hozzáállása akadályozza. A miniszterhelyettes ezért azt javasolja, hogy Ukrajna önként vállalja át egyes országoktól a migránsok elhelyezésére vonatkozó kvótákat.

– Országunk teljességgel magára tudná vállalni például a Hollandiára kiszabott kvótát – írta közösségi oldalán a miniszterhelyettes. – Ez a tényleges szolidaritás megnyilvánulása lehetne Európa felé a közös problémák közös megoldásának tekintetében.

Petuhov úgy látja, hogy Ukrajna így tehetné fontossá és szükségessé magát az Európai Unió szemében, ahelyett, hogy a vízummentesség megadásának újbóli elhalasztása miatt sértődötten magába fordulna.

Több ukrán politikus már korábban felvetette, hogy akár több százezer Európába igyekvő migránst lehetne betelepíteni a csernobili zónába. Igaz, hogy maga a város még mindig sugárszennyezett, de már lakható, és csupán a reaktor közvetlen közelében tilos tartózkodni.