Ausztriában közel 40 százalékkal emelkedett a migránsok által elkövetett szabálysértések és bűncselekmények száma 2015 eleje óta. Az afgán migránsok által elkövetett bűncselekmények száma nőtt a leginkább. Az osztrák belügyminisztérium a törvények szigorítását tervezi, így a bűncselekményt elkövetőket gyorsabban deportálhatnák az országból.
Bécsben augusztus végéig 960 bejelentés érkezett afgánok által elkövetett bűncselekményekről, ami jelentős ugrás a tavalyi 730 hasonló esethez képest – írta thelocal.at. Az algériai bevándorlók által elkövetett bűncselekmények száma is nőtt. Ausztrián belül a legtöbb migránsokhoz köthető bűnügyi bejelentés Bécsben, a legkevesebb Burgenlandban történt Az adatokat az osztrák belügyminiszter Wolfgang Sobotka hozta nyilvánosságra Rupert Dopper, a Szabadságpárt képviselőjének kérésére.

Tavaly 42 ezer vagyon elleni bűncselekményt követtek el migránsok Ausztriában, és közel 24 ezer volt az eljárások száma testi sértés vádjában – derül ki a statisztikákból

A belügyminiszter szóvivője a lapnak megerősítette, hogy szigorodhatnak a jogszabályok. A törvények megszegése azzal járhat, hogy menedékkérők elveszíthetik jogosultságukat és gyorsabban deportálnák őket Ausztriából.

Az adatokra reagált egy osztrák jótékonysági szervezet vezetője is, aki szerint a statisztikák megtévesztőek és a bejelentett bűncselekmény még nem feltétlenül azonos azzal, hogy valóban elkövették-e a törvénysértést. Megjegyezte, hogy a bűnügyi statisztikák nem kis része olyan szabálysértés, mint a hamis okmányokkal való visszaélés.