Gyökeres változások mentek végbe az osztrák politikában az elmúlt egy év alatt: a menekültáradat idején még "nyugatra húztak", ám májusban fordulóponthoz értek: rájöttek, hogy Németország "előszobaként" használja őket, és gyümölcsözőbb lenne egy unión belüli unióhoz csatlakozni, ahol mindenkit meghallgatnak, és ahol végre kellő tiszteletet kapnának partnereiktől - derült ki Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt vezetőjével készült interjúból.
Az osztrák elnökválasztás megismétlése után sokakban felmerült a kérdés: vajon a december 4-ére kiírt második szavazás az országban eluralkodó kaotikus helyzetnek köszönhető? Az osztrák szabadságpárt államfőjelöltje a Visegrad Postnak adott interjúban arról beszélt, hogy mik az előnyei egy kisebb, de szorosabb szövetségnek.

Hofer szerint az osztrák elnökválasztás egyáltalán nem nevezhető kaotikusnak – a Brexit és Trump megvlasztása után semmiképp. A voksolás megismétlése nem a kudarc jele, épp ellenkezőleg: azt mutatja, hogy a rendszer működik, a rosszul elkészített választási borítékok újraküldésének köszönhetően december 4-én végre hiteles eredmény születhet.

Az államfőjelölt leszögezte, hogy az osztrák kormány átalakítása elkerülhetetlen volt Werner Faymann szövetségi kancellár lemondása után. Bár a jelenlegi kormánykoalíciót alkotó Osztrák Néppárt és Osztrák Szociáldemokrata Párt miniszterei bevándorlás-ellenes intézkedéseket ígértek, de érveik nem győzték meg meg a kormánykoalíció irányítóit.

V5-re bővülhet a szövetség

Hofer legutóbb szeptemberben találkozott Milos Zeman cseh elnökkel, akivel a visegrádi országok jövőjéről tanácskoztak, és Ausztria lehetséges csatlakozását is felvetették. Az államfőjelölt kifejtette, hogy még mindig úgy gondolja, hogy Ausztriának jó helye lenne a visegrádi országok között. De a csatlakozáshoz az osztrák parlament beleegyezésére is szükség lesz, az elnöki döntés ebben az esetben nem elegendő.

A visegrádi szövetséghez való csatlakozás azonban kérdéseket vethet fel Ausztria semlegességével kapcsolatban. A vezető szerint az összefogás még nem jelentené azt, hogy országa új útra térne. Az osztrák vezetés semlegességéről, közvetítő szerepéről és béketeremtő törekvéseiről híresült el, és erről az útról a jövőben sem kívánnak letérni. Még egy lehetséges V5 megszületése után sem.

A V4-ekhez való csatlakozással Ausztria teljesen más pozícióba kerülne – hangsúlyozta. Németország, Franciaország és a Benelux államok után a visegrádi szövetségben már nem lenne egyedül, és az unión belüli tekintélyét is növelné.

Nincs szó monarchiás nosztalgiáról

Sokan a Habsburg-monarchia visszaállításával vádolják az osztrákokat, de Hofer szerint a szövetség a kölcsönös sikerességről szól, melynek köszönhetően szociális biztonságot, egészségügyi ellátást és problémamentes nyugdíjba vonulást biztosíthatnak a polgáraiknak. Ausztria eddig is megpróbálta felemelni a hangját, de egy erős szövetség tagjaként talán jobban megfogadnák intelmeit és ötleteit, a kibővült visegrádi országok pedig Ausztria segítségével még fontosabb szerepet tölthetnek be az uniós döntéshozatalban.

Hofer nem csak az uniós pozíciót és a közös hangnemet hozta fel a csatlakozás melletti érvei között. Emlékeztetett, hogy Ausztria mindig is ellenezte az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat, melynek hatására katasztrofális gazdasági károk sújtották a közep-európai térséget. Ausztria is a károsultak közé tartozott, így természetesen minél előbb fel szeretnék oldani az embargót.

A visegrádi országokhoz hasonlóan történelmi és földrajzi okokból is Oroszország felé húznak, de uniós kis országként az eddigi orosz-amerikai vitákban mindig csak a békítő szerep jutott nekik.