Azok a korlátolt reakcionárius elmék, akik még mindig képtelenek látni Fidel Castroban a Forradalom Vezérét, Sokak Hősét, és a Történelmi Alakot, ezúttal az Európai Bizottság szóvivőjétől kaptak útmutatást.
Margaritis Schinas hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette: Jean-Calude Juncker a Bizottság álláspontját jelenítette meg, amikor "sokak hősének" nevezte a kommunista vezetőt. A szóvivő leszögezte: az Unió "nem bélyegzi diktátornak" Castrót.

Juncker szombati közleményében "a múlt század történelmi alakjának" nevezte a kubai vezetőt, akinek halálával "egy olyan embert vesztett el a világ, aki sokak hőse volt". Schinas szerint az EB elnöke "kiegyensúlyozottan méltatta Fidel Castro történelmi útját", hiszen nem "hősnek", csak "sokak hősének" nevezte. Ez ugyan elmondató a világ csaknem minden véres kezű tömeggyilkosáról, hiszen

Hitlertől, Sztálinon, Pol Poton és Maón át Oszama bin Ladenig mindannyian követőik szemében hősök voltak.

A jelek szerint az új brüsszeli történelmi iskola tanítása szerint a jövőben az ő rajongóik érzékenységét is tiszteletben kell tartani, és ügyelni kell rá, hogy munkásságukat "kiegyensúlyozottan méltassák".

Az Európai Bizottság szóvivője e haladó szellemiség jegyében helyre is igazította azt a cseh riportert, aki rámutatott a Castro-rezsim által meggyilkolt és bebörtönzött számtalan emberre, hozzátéve: a kommunista diktátor támogatta hazája 1968-as szovjet megszállását is. Schinas azonban felvilágosította a tudatlan újságírót, hogy az ilyen kérdéseket "történelmi és globális perspektívából" kell szemlélni, a kommunista diktatúra áldozataira emlékeztetni pedig "nagyon szűk látókörű" megközelítés.

Sajnos a progresszív történelemszemlélet még nem hatotta át az egész Európai Bizottságot. Így a kereskedelmi ügyekért felelős biztos, Cecilia Malmström sem volt képes "globálisra" tágítani látókörét, amikor egy szombati Twitter bejegyzésben nem átallotta "diktátornak" nevezni Castrót, aki "50 éven át elnyomta népét". A svéd politikus az EB-ben ülő kollégáinak címzett oldalvágásként értetlenségét fejezte ki a "hírekben hallható méltatások" miatt is.