Az észak-koreai vezető nem sokat habozott, s máris küldött egy hivatalos üzenetet Donald Trumpnak.
Talán nem annyira meglepő, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nevében küldött, 9 oldalas memorandum legfőbb üzenete: az Egyesült Államok hagyjon fel a nukleáris fenyegetőzéssel.

A levélben szó esik Obama elnökségéről is, melyet az észak-koreai rezsim igencsak rossz fényben tüntet fel, mivel úgy tartják: a demokrata kormányzat meg akarta dönteni Kim Dzsongun vezető uralmát.

Tehát az, hogy Obama „folyamatosan rosszindulatú rágalmakkal és kritikákkal illette a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot”, illetve az, hogy kormánya tovább folytatta „az agresszív és kegyetlen bezárkózó politikáját” azt jelzik, hogy Washington az észak-koreai destabilizációban volt érdekelt.

Az Egyesült Államok és a Nyugat nemcsak politikai, hanem gazdasági eszközökkel is megpróbálta térdre kényszeríteni Phenjant. Ezért az észak-koreai kormány kénytelen volt az ország önvédelmére összpontosítani és fellépni az esetleges fenyegetésekkel szemben.

Az elmúlt időszakban igencsak elmérgesedett a viszony Phenjan és Washington között. Az észak-koreai rezsim 2013-ban hivatalosan is megfenyegette Washingtont, hogy megelőző nukleáris csapást fog mérni az Egyesült Államokra, ha az nem hagy fel agresszív retorikájával, és nem szünteti meg Dél-Korea katonai és politikai támogatását.