Az Európai Unió amiatt fogadott el az úgynevezett külföldi propagandamédia működését korlátozó határozatot, mert nem tudja felvenni a versenyt a nyers tényekkel, és olyan sajtóorgánumokkal, melyek ugyanazokat az eseményeket más módon mutatják be – mondta Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke.
Szerdán az Európai Parlament elfogadott egy határozatot az Európai Uniót nem pozitív színben feltüntető média terjeszkedésének korlátozásáról. Az úgynevezett „EU-ellenes” külföldi médiafelületekre, többek közt az orosz Russia Today és Szputnyik sajtóorgánumokra vonatkozó határozatot 304 képviselő szavazta meg, 179 szavazott ellene, és 208 tartózkodott. A szavazáson résztvevő 691 politikus közül kevesebb mint fele támogatta a határozatot – az európai képviselők mintegy harmada pedig nem nyilvánított véleményt.

Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke azt mondta, ez az úgynevezett liberális demokrácia lényegéről árulkodik. „Ez a nyugati liberális demokrácia, ami átadja régiónkat a BBC, CNN és más hasonló médiák befolyása alá, melyek háború kirobbantására számítanak, elhallgatják a tényeket és démonizálják a nemzeteket. Ez a demokrácia nem versenyezhet a valós tényekkel, emiatt kell meghozniuk ilyen határozatokat.” – mondta.

Dodik elmondása szerint ezzel az intézkedéssel éppen azt a véleményszabadságot korlátozzák, amit eközben a nyugati világ alapértékének tartanak; elfojtják azokat a hangokat, melyek eltérő véleményt képviselnek az Európai Unió politikai életével kapcsolatban. Az államfő emellett feltette azt a kérdést; ugyanazok a politikusok, akik most ellehetetlenítik az eltérő nézőpontok megjelenítését, vajon mit tennének, ha még több hatalmat, még kiterjedtebb jogköröket kapnának?