Szabadságvesztésre ítélte a brüsszeli büntetőbíróság kedden azt a négy fiatalembert, aki lőszerrel láttal el a brüsszeli metróban márciusban öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraouit - közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió.
A négy fiatalembert többek között bűnszervezetben való részvétel és tiltott fegyverkereskedelem miatt ítélték el. A bíróság szerint az AK-47-es gépkarabélyhoz való lőszerrel - amellyel ellátták a későbbi terroristát - ugyan nem tilos kereskedni, de az eladott mennyiség nagy volt. A terrorszervezetben való részvétel vádját mind a négyük esetében ejtette a bíróság, bár megjegyezte, hogy az el-Bakraoui fivérek tevékenysége ismert volt a csoport vezetői előtt.

Mohamed B.-t három év és három hónap - ennek fele felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélték. Aboubaker O. három év - ennek fele felfüggesztett - szabadságvesztést kapott. Zoher E.H.-t három év, Yassine L.-t két év felfüggesztett szabadságvesztére ítélték.

Utóbbiak esetében a bíróság figyelembe vette, hogy nem ismerték személyesen a későbbi merénylőket (Khalidot, valamint fivérét, Ibrahim el-Bakraouit és Najim Laachraouit, ez utóbbiak a brüsszeli Zaventem repülőtéren követtek el öngyilkos robbantásos merényletet) és csak végrehajtói voltak Mohamed B. és Aboubaker O. utasításainak.

Khalid el-Bakraoui segített a tavaly novemberben Párizsban elkövetett támadások előkészítésében is. Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben harmincketten meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar.