Statisztikákból, rendőri nyilatkozatokból és sajtóhírekből arra lehet következtetni, hogy a hivatalos közlésekkel ellentétben Németországban vannak no-go zónák. Léteznek olyan városrészek, ahová csak nagy erőkkel mernek kiszállni a rendőrök, még kisebb ügyekben is, és ahol a közlekedési szabályokat is azok írják, akik az adott területet befolyásolják – mondta az M1 berlini tudósítója.
A hivatalos álláspont szerint Németországban nincsenek no-go övezetek. Az azonban biztos, hogy a rendőrségi statisztikákból, egyes rendőri nyilatkozatokból vagy a sajtóban megjelent hírekből arra lehet következtetni, hogy egész Németországban vannak olyan városrészek, ahol az átlagnál sokkal magasabb a bűnözési arány – mondta a Ma reggelben Volf-Nagy Tünde, az M1 berlini tudósítója.

A riporter szerint olyan területekről van szó, ahová a rendőrök még egy koccanásos baleset miatt is négy autóval mennek ki, mert féltik a testi épségüket, a helyi lakosok pedig még mesélni se nagyon mernek arról, hogy félnek kimenni sötétedés után az utcára. Ezekben a városrészekben különböző nemzetiségű bűnbandák egymással is összetűzésbe kerülnek – tette hozzá.

A közlekedési szabályokat is ők írják

Volf-Nagy Tünde elmondta, nemrégiben Rainer Wendt, a rendőrszakszervezet elnöke egy interjúban szintén elismerte, hogy vannak ilyen övezetek, és ezek száma folyamatosan növekszik. Az szintén megfigyelhető, hogy az erőszak mértéke is egyre növekszik az említett részeken.  Ezekben a negyedekben szinte saját törvénykezés zajlik, Rainer Wendt szerint még a közlekedési szabályokat is azok szabják, akik az adott területet befolyásolják.

A rendőrség szerint az ilyen típusú bűncselekményektől leginkább „szennyezett” város Frankfurt, a második helyen Köln, a harmadikon Berlin áll. Utóbbiban huszonhét no-go övezet van, tíz évvel ezelőtt még csak tizennyolc volt, tehát a számuk egyértelműen nő – mondta a tudósító.

Ha a rendőr nő, egyszerűen kinevetik

Hasonló információk vannak a Tania Kambouri görög származású német rendőr által írt könyvben, amely az őt és kollégáit ért atrocitásokról szól. Beszámolója szerint a német rendőrök muszlim férfiak részéről verbális és fizikai erőszaknak is ki vannak téve, és ha egy nő megy ki intézkedni, egyszerűen kinevetik, nem akceptálják. Ezekre a helyekre tehát valóban csak nagyon nagy erőkkel lehet kivonulni – tette hozzá Volf-Nagy Tümde.

Néhány héttel ezelőtt egy müncheni eset borzolta a kedélyeket. A bajor fővárosban egy pályaudvaron két rendőr egy menedékkérőt igazoltatott, amikor nagy hirtelen megjelent több mint ötven honfitársa, és kifejezetten erőszakosan lépett föl. A rendőrök segítséget hívtak, és harminc kollégájuk, valamint a helyi biztonsági szolgálat tudta csak a testi épségüket szavatolni – mondta a berlini tudósító.