A képviselőház kulturális bizottsága elé idézték Irina Radut, a román közszolgálati televízió (TVR) elnök-vezérigazgatóját hétfőn, amiért a médium a választási kampányra hivatkozva a voksolás utánra halasztotta a Dacian Ciolos miniszterelnökkel készült interjú sugárzását.
Directorul interimar Irina Radu
A felvételt, amely még múlt szerdán készült, eredetileg A falu élete című műsor vasárnapi adásába szánták, de a TVR szombat este azt közölte a miniszterelnökkel, hogy a választások előtt az interjú csak a választási kampányműsorban kerülhet adásba. A médium arra hivatkozott, hogy Dacian Ciolos az egyik párt - a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) - kampányának egyik "arca", plakátokon és kampányvideókban jelenik meg, és emiatt az interjú azt a benyomást keltheti, hogy bújtatott választási propaganda.

Ciolos szerint a vele készült felvétel kizárólag tájékoztató jellegű, ezért nem egyezett bele, hogy azt egy választási kampányműsorban adják le: így született döntés a TVR-ben a halasztásról.

Radu Carp, a TVR igazgatótanácsának liberálisok által jelölt tagja a tévé etikai bizottságától követelte az eset kivizsgálását, emlékeztetve, a 2014-es elnökválasztás előtt a TVR-t nem akadályozták meg hasonló aggályok abban, hogy Victor Ponta akkori miniszterelnökkel A falu életében interjút sugározzon, pedig Ponta a szociáldemokraták államfőjelöltje volt akkor, Dacian Ciolos viszont nem indul a mostani december 11-i parlamenti választásokon.

A képviselőház kulturális bizottságát is annak liberális elnöke Gigel Stirbu hívta össze, állítása szerint azonban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és független képviselők is szorgalmazták a TVR vezérigazgatójának beidézését.

A tavaly novemberben beiktatott szakértői kormány vezetőjeként Ciolos igyekszik politikai függetlenségének legalább a látszatát megőrizni, de a liberálisok politikai ellenfelei, elsősorban a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező szociáldemokraták (PSD) képmutatással vádolják, a kampányban pedig támadásaik fő célpontjává tették.

MTI