A 18 éves Abdul Razak Ali Artan okozott pánikot hétfőn az Ohiói Egyetemen, mikor ártatlanok tucatjait akarta legyilkolni.
Artan autóval belehajtott a hallgatók tömegébe, majd előkapott egy henteskést, és több ember megszúrt. 11 sebsültet szállítottak kórházba, köztük egyet kritikus állapotban. A fiatalt végül lelőtte egy rendőr - írja a Fox News.

Artan évekkel ezelőtt szomáliai migránsként érkezett az Egyesült Államokba, ahol megkapta a letelepedési engedélyét. Az utóbbi időkben tapasztalt muszlimgyűlölet viszont nagyon zavarta – attól félt, hogy a lakásán kívül már nem fog tudni biztonságban imádkozni.
„Megrémít, ami a médiában megy. Én muszlim vagyok, de nem olyan, amilyennek a média beállít”
- mondta korábban egy interjúban.

Artan szomszédjai udvarias fiatalként ismerték, aki mindennap a közeli mecsetbe járt imádkozni – most viszont, úgy tűnik, betelt nála a pohár. Bár a támadás indítéka még mindig nem ismert, de Artan a támadás előtt Facebookon egy olyan posztot osztott meg, amelyben elítéli az amerikai hadsereget a muszlim államokban végzett akciói miatt.

Az FBI egyik szakembere szerint Artan az interneten keresztül radikalizálódott. Bár az Iszlám Állam szerdán reggel felelősséget vállalt a támadásért, Artan valószínűleg magányos fanatikus volt, aki a terroristák példáját követve akart ölni. A terrorszervezet rendszerint arra biztatja a „magányos farkasokat”, hogy fogjanak fegyvert, és a saját országaikban is terjesszék a terrort.

Így tehát a hatóságok egyelőre nem zárják ki, hogy terrortámadás történt Ohióban.