Jól megtérülő befektetésnek nevezte Angela Merkel német kancellár a menekültválság kezelésére fordított költségvetési pluszkiadásokat. A kancellár heti videóüzenetében a 2017-es költségvetésről beszélt, amelyet most fog elfogadni a Bundestag, írja a Focus.
Merkel elsősorban a menekülteknek tartott nyelvtanfolyamokat és gyors munkaerőpiaci integrációjukat nevezte fontosnak. Az ezekre fordított összeget nem a többi polgártól veszik el, hangsúlyozta. Más területeken is növelik a ráfordításokat azok érdekében, akik mindig is Németországban éltek. Megszorításokkal ezért nem kell számolniuk a németeknek.

Merkel azt is mondta: nem akarják hitelekkel terhelni a jövő generációit. A növekvő kiadások ellenére a büdzsé egyensúlya megmarad. A szövetségi kormány növeli a beruházásokat a szélessávú internet kiépítésére, illetve az utak és vasuti pályák felújítására, de az oktatásra is 7 százalékkal többet fordít jövőre mint idén.

A szakértők közül nem mindenki osztja a kancellár optimizmusát. Óriási terhek kockázatok rejlenek a német szociális rendszerben a nyugdíjasok nagy száma, az egyre magasabb egészségügyi és ápolási kiadások, és a menekültekre fordított segélyek miatt. Az ország eladósodottsága így elérheti a GDP 90 százalékát.