“A Helyzet nagyon súlyos”
Hackerek hatoltak be a japán védelmi minisztérium és a védelmi erő közös számítógépes rendszerébe – közölte a helyi sajtó hétfőn.

A tárca közlése szerint szeptemberben fedezték fel, hogy kibertámadás érte a szárazföldi önvédelmi erők komputeres rendszerét. A minisztérium jelezte: olyan szintű szervezett támadást követtek el, amely felveti annak gyanúját, hogy egy állam állhat a hátterében. A Kyodo japán hírügynökség meg nem nevezett minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy

bizonyos információk kiszivárogtak a támadás miatt, a kár teljes mértéke azonban nem ismeretes.

A támadás a hadsereg bázisait és táborait összekötő védelmi információs infrastruktúra, egy nagy sebességű, nagy kapacitású számítógépes hálózatát érte. A hackerek a Nemzeti Védelmi Akadémia és a Nemzeti Védelmi Egészségügyi Kollégium komputereibe hatoltak be, amelyeket átjáróként használtak, hogy hozzáférjenek a szárazföldi védelmi erők számítógépes rendszeréhez.

Egy számítógépes szakértő kijelentette, hogy – figyelembe véve a rendszer nagyfokú védelmét – a támadás “nagyon kifinomult és jól előkészített” lehetett. A szárazföldi védelmi erők egy magas rangú tisztviselője azt mondta a Kyodo hírügynökségnek,
az így előállt “helyzet nagyon súlyos. Gyors intézkedéseket kell tenni, hogy ez még egyszer ne forduljon elő”.
Sokan Oroszországot gyanúsítják, ugyanis az utóbbi időben kissé elmérgesedett a helyzet, ahogy Oroszország hadihajó-elhárító rakétákat telepít a japán határ közelébe, a területi viták alapját képező Kuril-vonal szigeteire.